Любитель Путіна, прихильник "ЛНР", "казак": що відомо про захоплених "ІД" в полон російських солдатів

Любитель Путіна, прихильник "ЛНР", "казак": що відомо про захоплених "ІД" в полон російських солдатів

Любитель Путіна, прихильник "ЛНР", "казак": що відомо про захоплених "ІД" в полон російських солдатів

Одного з бранців упізнав його знайомий.

Роман Заболотний, один із захоплених «Ісламською державою» в полон російських військових, виявився "казаком" і прихильником бойовиків "ЛНР". У 2016 році він возив на окуповану територію Луганської області гуманітарну допомогу, зібрану за допомогою польської православної церкви.

На сайті Козачого Інформаційно-Аналітичного Центру у новині від 21 червня 2016 року вказується, що Роман Заболотний – "казак подхорунжий", він родом селища Рассвєт Аксайкського району Ростовської області РФ.

На відео, яке оприлюднили бойовики "ІД", один з полонених представляється як Заболотний Роман Васильович, 1979 року народження, уродженець села Рассвєт Аксайського району Ростовської області.

"Роман Васильович проявив відданість православній церкві і доклав максимум зусиль для безпечної та адресної доставки гуманітарної допомоги на склад Луганської єпархії, навіть на шкоду собі, але на благо поставленого перед ним завдання", - мовилося на сайті російських "казаків".

Терористи з "Ісламської держави" заявили, що вбили російського військового у Сирії

Терористи з "Ісламської держави" заявили, що вбили російського військового у Сирії

Журналісти Російської служби Бі-бі-сі знайшли акаунт Заболотного в Facebook. В якості аватарки на його сторінці використовується фотографія, на якій зображений чоловік, дуже схожий на чоловіка з відео «ІДІЛ», і одягнений у форму казацького "Всевеликого війська Донського".

Останній пост був опублікований у лютому 2016 року. Заболотний написав, що підтримує російського президента Володимира Путіна, оскільки той "робить усе можливе для процвітання та зміцнення обороноздатності нашої батьківщини".

В друзях у Заболотного багато "казаків" і бойовиків сепаратистських незаконних збройних формувань. Серед іншого, він дружить з представником бойовиків "ЛНР" у Мінській контактній групі Владиславом Дейнего.
 

Другий полонений "ІД" російський солдат Григорій Цуркану з лютого 2015 року є членом всеросійської ветеранської організації "Бойове братство" по Домодєдовському району. Вже тоді його представляли як учасника бойових дій в Югославії і Сирії, хоча офіційно російська кампанія у Сирії почалася лише у вересні 2015 року.

Григорія Цуркану упізнав керівник Домодєдовського відділення "Бойового братства" Олексій Кірін. За його словами, він не знав, що його знайомий поїхав в Сирію.

"Ми бачилися востаннє в травні, він не казав про такі плани. Він цивільна, а не військова людина, працював зварювальником, в Домодєдово в нього дружина і двоє дітей", - сказав Кірін.

При цьому він заявив, що "Бойове братство" не займається відправкою добровольців до Сирії: "Ми нікого не посилаємо, у нас такої можливості немає, ми громадська організація".

Нагадаємо, ісламісти заявили, що під час наступу на місто Дейр-ез-Зор захопили в заручники двох російських солдатів і третього вбили. Також в "ІД" запевняли, що за весь час боїв за місто було вбито 80 сирійських і російських військових.

Своєю чергою у міністерстві оборони РФ інформацію про полонених солдатів спростовували. Представник російської авіабази "Хмеймім" заявив агентству Інтерфакс, що "жодних інцидентів, пов'язаних із захопленням у полон або втратами військовослужбовців збройних сил РФ, в провінції Дейр-ез-Зор або в інших районах Сирії не було".

Зазначимо, за даними Reuters, тільки з початку 2017 року у Сирії загинули не менше 40 російських військовослужбовців. Міноборони Росії офіційно підтвердило загибель лише близько 10 росіян.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація