Людина Володимира Путіна на Балканах - Politico

Людина Володимира Путіна на Балканах - Politico

Фото: Reuters

Кремль негласно призначив колишнього шпигуна курирувати неспокійний півострів.

Залучення Миколи Патрушева, колишнього шпигуна і довіреної особи Путіна, вказує на більш жорсткий підхід Росії до регіону.

Про це пише Говард Амос у статті "Людина Володимира Путіна на Балканах", опублікованій на сайті газети Politico.

Якщо вірити побаченому, у Володимира Путіна з'явилася нова людина на Балканах.

Микола Патрушев, кремлівський яструб, офіцер розвідки і близький друг російського президента, є головою Ради безпеки Росії, відомим своїм полум'яним націоналізмом, конспірологічним світоглядом і великим шпигунським досвідом.

Неофіційне завдання Патрушева на Балканах відповідало б новій тенденції. У той час як російська зовнішня політика офіційно відноситься до міністра закордонних справ Сергію Лаврову, фактичне прийняття рішень все більше залежить від невеликої групи офіцерів розвідки і чиновників оборони, які мають близький доступ до Путіна.

"Росія все більше стає "адхократією", де люди отримують завдання та обов'язки, які можуть і не відповідати їх формальній компетенції", - сказав Марк Галеотті, експерт з російським служб безпеки, старший науковий співробітник Інституту міжнародних відносин у Празі.

Залучення колишнього шпигуна свідчить про більш жорсткий підхід Росії до регіону.

"Він, безумовно, один з тих людей, які вважають, що Росія перебуває в процесі екзистенційної боротьби за своє виживання", - додав Галеотті. "Це холодна війна, маніхейське бачення світу. Те, в якому будь-які зміни на Заході на руку Росії".

Патрушев приєднався до КДБ Радянського Союзу в 1974 році і, як вважають, вперше зустрівся з Путіним – також колишнім офіцером розвідки – на початку 1990-х років. Через 10 років на посаді глави ФСБ, національного агентства-наступника КДБ, в 2008 році він перейшов в Раду Безпеки, впливовий орган старших посадових осіб, створений Путіним.

Більшу частину своєї кар'єри Патрушев провів в тіні, тому інформації про його причетність до зовнішньої політики майже немає. Але він, як відомо, входив у невелику групу радників, наближених до Путіна, які були тісно пов'язані з плануванням анексії українського регіону Крим в 2014 році.

За словами Андрія Кортунова, директора Російської ради з міжнародних справ, аналітичного центру, що консультує Кремль, служби безпеки Росії роблять все більший вплив на зовнішню політику.

В публічних заявах Патрушев стверджував, що Сполучені Штати прагнуть розколоти російську державу, щоб "відкрити доступ до багатих ресурсів, які, на їхню думку, Росія несправедливо контролює". Він також критикував те, що назвав все більш агресивною поведінкою з боку НАТО, заявив, що зовнішня політика ЄС диктується з Вашингтона і попереджав про підйомі нацизму в Східній Європі.

Призначення Патрушева на неофіційну нову посаду, на якій він буде відповідати за російську стратегію на Балканах, відбулося в умовах погіршення відносин між Росією і Заходом.

Росія особливо розлютилася через вступ Чорногорії в НАТО на початку цього місяця. Ця маленька країна на Адріатичному морі звинуватила російських розвідників в тому, що вони намагалися зробити спробу державного перевороту в країні в минулому році, мабуть, щоб зірвати їх заявку на вступ в альянс.

Чорногорія офіційно стала 29-им членом НАТО

Чорногорія офіційно стала 29-им членом НАТО

Після заяв про причетність Росії до неясного перевороту Патрушев поспішив до Сербії, щоб зустрітися з вищими посадовими особами уряду і безпеки. Ймовірно, місія полягала в тому, щоб залагодити ситуацію. За повідомленнями ЗМІ, Белград видав декількох російських громадян, обвинувачених в організації цієї змови.

Чиновники в Москві наполягали, що в поїздці не було нічого незвичайного, але роль Патрушева з тих пір значно зросла.

У минулому місяці Патрушев зустрівся з міністром внутрішніх справ Сербії Небойшею Стефановичем під час його візиту в Москву, вони обговорювали різні питання – від організованої злочинності до Інтернету.

"За останній рік стало ясно, що Патрушеву дали Балкани", - сказав Галеотті. "Ознака того, наскільки важливі Балкани або наскільки важливими вони будуть".

Патрушев не має ніяких професійних зв'язків з Балканами, але призначив в Раду Безпеки Леоніда Решетнікова, спірного експерта з Балкан і вкрай жорсткого колишнього розвідника. У жовтні минулого року, напередодні спроби державного перевороту в Чорногорії, Решетніков сказав, що "час [Росії] повернутися на Балкани".

Поява Патрушева на Балканах збіглася зі сплеском активності Росії в регіоні.

Два громадянина Росії Едуард Сісмаков і Володимир Попов були заочно засуджені в цьому місяці чорногорським судом за спробу підірвати конституцію країни під час передбачуваної спроби державного перевороту в минулому році. Чорногорські прокурори вважають, що двоє чоловіків – офіцери російської розвідки. За повідомленнями російських ЗМІ, Сісмаков працював військовим аташе в посольстві Росії у Польщі, перш ніж був висланий з країни в 2014 році за звинуваченням у шпигунстві.

Документи, опубліковані після витоку в цьому році, також дозволяють припустити, що російські шпигуни і дипломати в Македонії об'єднали зусилля, щоб посилити підтримку проросійських груп.

Росія може прийняти "дуже серйозні" заходи у відповідь на будь-яку подальшу експансію НАТО на Балканському півострові, - сказала Олена Гуськова, професор Інституту славістики в Москві.

"Судячи з Чорногорії, вона може зробити безліч різних заходів", - сказала вона, маючи на увазі рішення Кремля про обмеження економічних відносин і заклик до російських туристів не відвідувати країну, яка залежить від доходів від туризму.

У цьому році Патрушев попередив, що НАТО хоче переконати Боснію і Герцеговину, а також Македонію приєднатися до альянсу.

На думку експертів, Росія, ймовірно, сконцентрує свої зусилля на зміцненні існуючих альянсів на Балканах. Перш за все, в Сербії, з якою у Росії історично міцні зв'язки. Обидві країни мають спільне слов'янське походження, і населення, здебільшого, є православними християнами.

"Росія буде тиснути на країни Балканського півострова, які підтверджують свою прихильність не вступати в НАТО", - сказав Кортунов.

НАТО посилило військові присутність на сході у зв'язку з російською агресією

НАТО посилило військові присутність на сході у зв'язку з російською агресією

Повʼязані теми:

Наступна публікація