Лють "Марії": що відомо про потужний ураган на Карибах і чим він загрожує

Лють "Марії": що відомо про потужний ураган на Карибах і чим він загрожує

Фото: Reuters

ТСН.ua зібрав усю інформацію про стихію, яка лютує на Карибах.  

У Карибському басейні ось уже кілька днів лютує новий потужний ураган під назвою "Марія".

"Марія" досі залишається надзвичайно небезпечною стихією, хоча зменшила свою потужність із 5 до 4 категорії. Наразі швидкість вітру урагану складає 250 кілометрів на годину, а ще кілька годин тому була - 280 км/год.

Зауважимо, що про нову загрозу для Карибів - тропічного шторму "Марія", стало відомо у неділю, 17 вересня. ТСН.ua зібрав усю інформацію про стихію, яка лютує на Карибах.  

Формування урагану "Марія"

Епіцентр "Марії" був розташований приблизно в 1 тисячі кілометрів від Малих Антильських островів, швидкість вітру там сягала 85 кілометрів на годину, і як, очікувалося, він посилився.

"Марія" просувалася зі швидкістю 31 км на годину. Згідно із повідомленнями, ураган мав досягнути півночі Карибських островів до вівторка, 19 вересня.

Перші збитки від стихії

Перші звіти щодо наслідків від урагану "Марія" на острові Домініка свідчили про повне спустошення. "Поки що ми втратили все те, що можна купити за гроші та замінити. Найбільший страх уранці був за те, що ми прокинемося із новинами про серйозні фізичні травми та можливі смерті внаслідок вірогідних зсувів, спричинених постійними дощами. Так, вітри зсунули дахи у практично кожної людини, з якою я спілкувався або контактував іншим чином. Дах моєї офіційної резиденції був першим, який здуло", - розповів прем'єр-міністр країни Рузвельт Скерріт.

Новий ураган п'ятої категорії "Марія" знову лютує на Карибах

Новий ураган п'ятої категорії "Марія" знову лютує на Карибах

Зокрема, на острові люди пережили чи не найстрашніші хвилини свого життя, коли ховалися в домівках і чули, як знадвору літають покрівлі, зірвані потужним буревієм. Ураган "Марія" рухається приблизно тим самим маршрутом, що й "Ірма".  

Тим часом, у Гваделупі чекають, поки "Марія" вгамується, щоби підрахувати збитки. Рівень опадів там склав 200 міліметрів, але в окремих районах був удвічі більшим. З регіону надходять повідомлення про повені, затоплені будинки й залиті дороги. Схожа картина спостерігається на острові Мартініка, хоча там свого основного удару шторм іще не завдав. Фахівці застерігають, що навіть після проходження циклону місцеві жителі мають бути готовими до повеней і зсувів ґрунту.

Втрати від "Марії"

Непідтверджені повідомлення свідчать про те, що принаймні семеро людей загинули, а 90% будинків у Домініці були пошкоджені. Перші аерофотозйомки з острова показують повалені будівлі та дерева. Також принаймні одна особа померла на французькому острові Гваделупа. Десятки тисяч домашніх господарств у Гваделупі та Мартиніці залишилися без електроенергії.

Куди рухається ураган

У зоні великої небезпеки від стихії перебуває Пуерто-Рико. Згідно з прогнозами, Пуерто-Рико потрапить прямо під удар "Марії" упродовж уже кількох годин. На шляху стихії лежать ще і менші острови. Таким чином, тисячі людей у Пуерто-Рико сховалися в притулках. Офіційні особи попереджають, що "Марія" матиме значно більший вплив, ніж "Ірма". За словами губернатора Пуерто-Ріко, в офіційних притулках наразі проживає понад 10 тисяч людей і майже 200 домашніх тварин.

Як урагани отримують свої імена

Як урагани отримують свої імена

Губернатор Пуерто-Ріко, Рікардо Росселло, заявив, що він і його чиновники нещодавно планували дії під час двох ураганів, які з маленьким проміжком часу загрожують острову. "Це дуже небезпечно... Ви можете замінити інфраструктуру, але не можна замінити життя. Тож давайте зосередимося на наступних 72 годинах на порятунку життя", - додав він.

Попередження щодо урагану продовжує діяти для: Віргінських островів США, Британських Віргінських островів, Пуерто-Рико, Домініканської республіки, південно-східних Багам, Кулебри, островів Теркс і Кайкос.

Ураган зараз потужно б'є по американських Віргінських островах, особливо зачепивши Санта Крус. На цьому острові проживає близько 50 тисяч людей. За інформацією  The Guardian, острову наразі вдалося уникнути великих руйнувань та жертв, адже ураган лютує більше на півдні.

Скажена "Марія": Карибський басейн потерпає від урагану п'ятої категорії

Скажена "Марія": Карибський басейн потерпає від урагану п'ятої категорії

"Ви втрачаєте своє життя з того моменту, коли починаєте думати про те, як заощадити кілька доларів, щоб захисти щось від поломки або ж розвалення. Єдине, що має значення, - це безпека вашої сім'ї, ваших дітей та вас. Про решту речей забудьте", - застеріг жителів губернатор Віргінських островів США Кеннет Мапп.

Британські Віргінські острови також під загрозою. Тут "Ірма" знищила 90% будинків, тому питання щодо притулків на час лютування "Марії" стоїть дуже гостро. Секретар міжнародного розвитку Великобританії Пріті Патель назвав цю ситуацію "безпрецедентною кризою", зауваживши, що уряд Великобританії "працює не покладаючи рук".

Повʼязані теми:

Наступна публікація