"М'який Brexit". Чому у Британії міністри залишають уряд Терези Мей

"М'який Brexit". Чому у Британії міністри залишають уряд Терези Мей

План щодо виходу країни з ЄС не влаштував кількох чиновників.

Минулого тижня британський уряд, який очолює Тереза Мей, досяг колективної угоди стосовно умов виходу країни з Європейського союзу.

Згідно з планом, з ЄС зберігається тісний економічний зв'язок: діятиме зона вільної торгівлі для товарів (але не послуг), спрощене торговельне регулювання; орієнтація на загальноєвропейське законодавство в тих сферах, де це необхідно для безперешкодної торгівлі. Також залишаються незмінними вкрай широкі можливості пересування між континентом і островами для громадян ЄС та Британії.

9 липня, перед тим, як Мей збиралася представити Палаті громад цей План, її уряд залишив глава МЗС Борис Джонсон. 8 липня про звільнення оголосив міністр із виходу Британії з ЄС Девід Девіс. У своїй заяві про звільнення він зауважив, що "тенденція в політиці і тактиці робить все менше і менше ймовірним вихід Британії з митного союзу і спільного ринку". Також він висловив побоювання, що тактика переговорів чинного британського уряду може призвести до нових вимог поступок з боку Брюсселя.

Міністр МЗС Британії подав у відставку

Міністр МЗС Британії подав у відставку

У відставку подали ще кілька заступників міністрів, які мають ранг членів уряду. Всі вони висловилися проти плану, який в країні охрестили "м'яким Brexit".

Своєю чергою у своєму листі до Мей Джонсон назвав цей документ "напів-Brexit-ом".

"Людям сказали, що вони зможуть управляти своєю імміграційною політикою, повернути в країну гроші Великої Британії, які зараз витрачаються ЄС, і, насамперед, що вони зможуть ухвалювати закони самостійно і в інтересах народу цієї країни. Brexit мав на меті нести нові можливості і надію. Він повинен був дати шанс вести справи по-іншому [...] Ця мрія вмирає, задихаючись в непотрібній невпевненості в своїх силах", - вважає колишній глава МЗС Британії.

Боріс Джонсон

Він наголосив, що, згідно з ухваленим планом, " велика частина економіки буде, як і раніше, замкнута на систему ЄС, але без контролю Великої Британії над цією системою".

"[...] ми справді рухаємося до статусу колонії, і багатьом людям буде непросто знайти хоч якісь економічні або політичні вигоди від цього положення", - йдется в листі Бориса Джонсона до терези Мей.

Мей тим часом Тереза Мей мотивувала рішення уряду тим, що Британія хоче повернути собі контроль над кордонами, законами та грошима таким чином, щоб не постраждали люди. ЗВТ для товарів має захистити сформовані за останні 40 років комерційні ланцюжки і залежні від них робочі місця.

Майбутнє британського уряду

Уряд Мей не заручився підтримкою більшості в парламенті. Видання The Guardian пише, що прем'єрка попередила однопартійців про можливість приходу до влади лідера Лейбористської партії Джеремі Корбіна в тому разі, якщо консерватори не працюватимуть в одному ключі. Однак відставки не свідчать про те, що вона сама в змозі контролювати уряд.

Джеремі Хант - наступник Джонсона

Тим часом новим міністром закордонних справ став 51-річний Джеремі Хант, який займався охороною здоров'я в урядах Девіда Кемерона і Терези Мей.Він не має досвіду у зовнішній політиці.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація