Мадуро оголосив вихід Венесуели з Організації американських держав. Гуайдо звернувся до військових

Мадуро оголосив вихід Венесуели з Організації американських держав. Гуайдо звернувся до військових

Фото: Associated Press

Хуан Гуайдо закликав військових виступити проти чинного режиму країни.

Глава Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що країна вийшла з Організації американських держав. "Сміливий народ мобілізується задля того, щоб відсвяткувати наш остаточний відхід з міністерства колоній США - ОАД. Венесуела вільна та незалежна", - заявив він у суботу, 27 квітня.

Прихильники Мадуро провели мітинг у Каракасі для відзначення виходу країни з ОАД.

"Ми вийшли з ОАД та ніколи не повернемося", - написав Мадуро в Twiter.

Венесуела почала процедуру виходу з ОАД два роки тому. Мадуро звинувачував ОАД в залежності від Вашингтона. На початку квітня організація визнала Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели та погодила його представника.

Водночас Гуайдо вкотре закликав військових Венесуели припинити підтримку Мадуро та оголосив нові акції протесту проти нього. Під час мітингу в Каракасі він заявив, що підтримка армії була би "фундаментальною" для подолання Мадуро, "але час йде і очікування не може бути вічним", передає агенція AFP. Він нагадав військовим, що вони мають "історичну можливість, що лежить на їхніх плечах".

Тим часом почали діяти запроваджені проти Венесуели нафтові американські санкції. Починаючи з 28 квітня Сполучені Штати будуть вживати обмежувальні заходи проти всіх, хто співпрацює з венесуельською державною компанією Petroleos de Venezuela (PDVSA) або будь-якою організацією, в якій ця компанія володіє принаймні 50 відсотками акцій. Вашингтон сподівається таким чином значно обмежити експорт нафти з Венесуели.

Верховний Суд Венесуели позбавив Гуайдо депутатської недоторканності

Верховний Суд Венесуели позбавив Гуайдо депутатської недоторканності

Нагадаємо, наприкінці січня 2019 року голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. Це сталося після того, як Ніколас Мадуро заступив на посаду глави держави на другий термін внаслідок виборів, які бойкотувала опозиція та не визнали багато держав. США, Канада, Австралія, більшість країн ЄС, Латинської Америки й Організації американських держав визнали Гуайдо легітимним президентом Венесуели. Натомість Мадуро підтримують такі держави як РФ, КНР та Туреччина.

23 березня два російських військових літаки приземлилися на аеродромі недалеко від венесуельської столиці Каракаса. За повідомленнями ЗМІ, на борту в країну прибули не менше 100 солдатів армії РФ. Серед них, як вважають в американському уряді, також є російські фахівці з кібербезпеки. 

Пізніше Росія визнала, що у Венесуелі знаходяться "військові експерти, які реально займаються реалізацією положень договорів з питань військово-технічного співробітництва". Президент США Дональд Трамп уже зажадав від РФ "забратися з Венесуели".

Фото: ТСН

Повʼязані теми:

Наступна публікація