Македонський парламент ратифікував угоду про перейменування країни

Македонський парламент ратифікував угоду про перейменування країни

Фото: Reuters

Тепер документ повинен підписати президент Македонії.

Парламент Македонії ратифікував історичну угоду з Грецією про зміну назви країни на Республіку Північна Македонія.

За відповідне рішення проголосувало 69 депутатів у 120-місному парламенті, передає "Македонська інформаційна агенція". Опозиційна партія VMRO-DPMNE бойкотувала засідання.

"Ми маємо угоду з чітким визначенням нашої македонської ідентичності, нашої македонської мови. Ми нікому нічого не віддавали, і ніхто нічого не забирав, коли ми домовилися про географічну назву. Це сміливий крок в інтересах мирного майбутнього для громадян та наших дітей", - заявив у парламенті прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв.

Він також зазначив, що їм вдалося досягти з Грецією "гідної та прийнятної угоди" для обох країн.

Тепер угоду має підписати президент Македонії Гьорге Іванов, однак він вже заявляв, що не збирається цього робити. У разі якщо Іванов дотримається свого слова, то парламент може подолати президентське вето простою більшістю – за ратифікацію угоди мусить проголосувати 61 депутат.

Після розпаду Соціалістичної Федеративної республіки Югославія Македонія увійшла в ООН під офіційною назвою Колишня Югославська Республіка Македонія, незважаючи на те, що в конституції країни назву було зазначено як Республіка Македонія. Проти такої назви виступала Греція, один з північних регіонів якої також називається Македонією.

Позиція Греції протягом багатьох років перешкоджала інтеграції Македонії до НАТО і Євросоюзу. Згодом сторонам вдалося домовитися про нову назву країни. 17 червня прем’єр-міністри Греції та Македонії офіційно підписали угоду про перейменування.

У македонській столиці Скоп’є протестували через перейменування країни

У македонській столиці Скоп’є протестували через перейменування країни

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація