Макрон спростував погрозу Трампа вийти з НАТО

Макрон спростував погрозу Трампа вийти з НАТО

Фото: Reuters

Президент США не висловлювався прямо.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Дональд Трамп прямо не погрожував залишити НАТО під час саміту у четвер.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що хоча Трамп і попередив, що США можуть "діяти самотужки", проте це не пряма погроза виходу.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Дональд Трамп заявив, що Штати можуть вийти з НАТО, якщо союзники не вийдуть на рівень 2% витрат на оборону з ВВП. 

Зазначимо, на Уельському саміті НАТО у 2014 році лідери країн-членів домовились про те, щоб станом на 2024 рік всі вони витрачали не менше 2% ВВП на оборону. Однак президент США хоче, щоб ці вимоги почали виконуватися просто зараз, оскільки наразі більше 2% ВВП на оборону витрачають лише 5 країн Альянсу включно з США.

Нагадаємо, 11-12 липня у Брюсселі триває щорічний саміт лідерів країн-членів НАТО. На другий день заплановано проведення спільного засідання комісії НАТО-Україна-Грузія, а також зустріч членів Альянсу із країнами-партнерами.

НАТО закликала Росію вивести війська зі Сходу України

НАТО закликала Росію вивести війська зі Сходу України

За результатами першого дня лідери країн НАТО ухвалили спільну декларацію, в якій закликали Росію вивести війська з Донбасу, Україну – виконати умови Венеціанської комісії щодо мовної статті освітнього закону, підтвердили невизнання російської анексії Криму. Також члени Альянсу домовились про створення Ініціативи готовності, засудили дестабілізаційні дії РФ, висловили занепокоєння ситуацією з хімічною зброєю та війнами на Близькому Сході, підтримали денуклеаризацію КНДР. Наостанок НАТО домовилось розпочати переговори про вступ з новим членом – найближчим часом до Альянсу може приєднатись Македонія.

Повʼязані теми:

Наступна публікація