Макрон заявив про підтримку санкцій проти Білорусі та анонсував зустріч із Тихановською

Макрон заявив про підтримку санкцій проти Білорусі та анонсував зустріч із Тихановською

Фото: Associated Press

За словами французького очільника, Тихановська "продемонструвала особисту мужність".

У вівторок, 29 вересня, президент Франції Еммануель Макрон зустрінеться зі Світланою Тихановською, головною суперницею Олександра Лукашенка на минулих виборах у Білорусі. 

Про це він повідомив під час пресконференції у Вільнюсі, пише TUT.by.

Французький очільник розповів, що розглядає майбутню зустріч як підтримку Тихановської, яка "продемонструвала особисту мужність", білоруських жінок, які беруть участь у мирних протестах, та всього народу Білорусі.

За словами Макрона, він планує підтвердити позицію Франції та ЄС щодо невизнання офіційних підсумків виборів у Білорусі та Олександра Лукашенка як президента. Також голова держави хоче обговорити ініціативу посередництва ОБСЄ у врегулюванні політичної кризи у Білорусі.

"Франція завжди на стороні борців за свободу, і нам потрібно чути демонстрантів, які прагнуть свободи і демократії. Їхня мужність, особливо білоруських жінок, нас до цього зобов'язує", - наголосив президент Франції.

За його словами, білоруська влада повинна припинити незаконні арешти та практику депортації з країни членів Координаційної ради. Французький лідер також закликав звільнити незаконно заарештованих мітингувальників.

Окрім того, Еммануель Макрон заявив про потребу якнайшвидшого введення "необхідних санкцій".

Раніше президент Франції сказав, що Олександр Лукашенко повинен добровільно залишити посаду президента Білорусі. 

У відповідь білоруський очільник заявив, що Макрон повинен був піти у відставку два роки тому. Він також назвав французького президента "незрілим" та натякнув на можливі "особисті" проблеми через увагу до "однієї з екскандидаток у президенти Білорусі".

Поїхала, але обіцяла повернутись: одна з лідерок білоруського протесту виїхала до Німеччини

Поїхала, але обіцяла повернутись: одна з лідерок білоруського протесту виїхала до Німеччини

Повʼязані теми:

Наступна публікація