Масштабна евакуація у Сирії: тисячі повстанців з родинами полишають "столицю революції"

З Хомсу планують вивезти 10-15 тисяч противників діючого режиму.

У Сирії проводиться масштабна евакуація повстанців з передмістя Хомсу, яке до останнього утримували противники діючого у країні режиму Башара Асада.

Евакуація відбувається згідно угоди між повстанцями та урядовими силами, яку укладали під контролем Росії. Зазначається, що це може стати наймасовішою евакуацією з початку протистояння. Хомс – одне з перших міст, у якому почались сутички з урядовими військами, через це його називають "столицею революції".

Повстанців та їхні родини вивозять автобусами до міста Джерлабус на північ від Алеппо, яке контролюється підтримуваними Туреччиною повстанцями, та до інших міст. Загалом протягом кількох тижнів планують вивезти 10-15 тисяч опозиціонерів та їхні сім'ї. Згідно угоди люди можуть залишитись у Хомсі, якщо здадуть зброю. Проте багато вирішили не ризикувати, аби не наражатись на переслідування на вже контрольованій владою території.

 Евакуація відбувається під наглядом міжнародних спостерігачів та правозахисних організацій, Червоного Хреста, а також на місці події можна побачити російських військових.

Нещодавно президент Сирії Башар Асад висловив надію на те, що війна на території його країни, яка триває з 2011 року, може закінчитися в 2017 році. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація