Масштабної угоди з Трампом не буде, Москва знову вважає США ворогом - Frankfurter Allgemeine

Масштабної угоди з Трампом не буде, Москва знову вважає США ворогом - Frankfurter Allgemeine

Фото: ТСН.ua

На думку автора статті, росіяни вважають, що зараз більше підстав для скептицизму, ніж для оптимізму.

Критика анексії Криму, модернізація озброєння та зниження цін на нафту: масштабної угоди з Трампом не буде. Москва знову вважає Америку ворогом. Про це пише Фрідріх Шмідт у статті "Повернення до нормального життя в Росії", опублікованій на сайті газети Frankfurter Allgemeine.

Внесок Володимира Путіна в перемогу Дональда Трампа є предметом спекуляцій і розслідувань, але його, зрештою, навряд чи можна виміряти. Трамп спочатку був новим викликом для старого російського противника. Його несподівана перемога на деякий час забрала у Москви американського цапа-відбувайла, який повинен був відволікати увагу від зловживань у своїй власній країні. Здавалося, з'явився шанс на "угоду" і ослаблення західних цінностей та інститутів. Угода між Путіним і Трампом зараз малоймовірна, тому деструктивні якості американців в Москві знову на передньому плані.

Однією лише перспективою спільної боротьби з тероризмом початковий російський ентузіазм щодо Трампа не пояснити. Мільярдер з Нью-Йорка одразу був проголошений спасителем, який буде робити все по-іншому і добре. Тут втрутилося бачення Москви, яке не чуже і Трампу: сильні чоловіки вирішують між собою долі країн і народів.

При цьому, Ялтинська угода 1945 року між Сталіним, Рузвельтом і Черчіллем постає основою всіх угод. Тому що це відповідає поділу світу на "сфери впливу", на що спирається політика Путіна в останні роки; пострадянський простір стає стратегічним об'єктом російської світової держави і буферною зоною для Заходу. Путін хоче знецінити НАТО як військовий союз і домогтися прийняття анексії Криму і ролі Росії на Близькому Сході, яку вона стверджує своїми діями в Сирії.

Навряд чи Трамп дозволить реалізувати подібний список бажань. Росіяни вважають, що зараз більше підстав для скептицизму, ніж для оптимізму. Росія сподівається на більш високу ціну на нафту. Але Трамп хоче збільшити виробництво американської нафти і зняти обмеження свого попередника Барака Обами. Москва пов'язана з Іраном, незважаючи на суперництво в Сирії. Трамп, навпаки, хоче стримувати Тегеран, він назвав "поганою угодою" ядерну угоду, в переговорах щодо якої також брала участь Росія. Якщо Трамп захоче створити з Путіним спільну коаліцію проти ісламістського тероризму, доведеться вирішити і питання режиму Асада, ще одного союзника Москви в Сирії.

Страх перед американською політикою нарощування озброєння

Проблеми можуть виникнути і в галузі ядерної зброї. Уряд Росії відкинув ідею Трампа, який запропонував пов'язати санкції проти Росії з ядерним роззброєнням. Можливо, це списали на недосвідченість або некомпетентність. Але нещодавні висловлювання Трампа проти угоди про стратегічне роззброєння "Новий старт" викликають справжнє занепокоєння. Угода зобов'язує обидві країни, зменшити кількість готових до розгортання боєголовок і систем доставки, але його термін закінчується в 2021 році.

Ще влітку минулого року Москва ніяк не відреагувала на пропозицію Обами про продовження угоди. У той час Дума заявила, що на переговорах слід також обговорити ПРО НАТО в Європі і 4000 американських солдат, відправлених в Польщу і країни Балтії у відповідь на війну в Україні. Вони вели приховану гру – і отримали політику ядерної сили Трампа. Путін може вимагати величезних жертв від свого народу, але грошей на гонку озброєнь все одно немає. Бажання Трампа озброїти Америку "з ніг до голови", пожвавлює спогади про Рональда Рейгана, який вчинив величезний тиск на Радянський Союз, коли почав масове нарощування озброєння.

Можливо, це тільки підготовка до переговорів? Складно сказати, але для Кремля це небажана зміна ролей. Тому що непередбачуваність – це козир Путіна, в разі необхідності він загострює конфлікт, щоб змусити відступити своїх супротивників. Дії Трампа ставлять під сумнів монополію Путіна в цій ролі.

Тепер незрозуміло навіть, з ким у Вашингтоні можуть поговорити люди Путіна, без ризику викриття суті переговорів. Це підтверджує відставка радника з національної безпеки Майкла Флінна, чия розмова з російським послом перед вступом на посаду, стала фатальною. Тепер Трамп прагне віддалитися від Путіна, пише твіти з критикою на адресу Росії, а Вашингтон вимагає повернення Криму Україні, на що Москва повинна реагувати обуренням.

Так, крок за кроком, відбувається повернення до нормального життя в Росії. Суперництво з Вашингтоном, яке відбивається на деяких членів нового уряду. Кремль легко продасть і такий поворот прикутого до телевізорів народу: Трамп хотів нового початку, але ми йому не дозволили. З іншого боку, американський президент здається природним союзником Путіна. Кампанія Трампа проти ЗМІ та органів правосуддя нагадує історії Кремля, які покликані дискредитувати Захід і захистити систему влади в Росії. Кращого Путін і уявити собі не міг.

Півтисячі голлівудських знаменитостей виступили проти указу Дональда Трампа

Півтисячі голлівудських знаменитостей виступили проти указу Дональда Трампа

Повʼязані теми:

Наступна публікація