Майже літо в січні. У Норвегії зафіксували новий температурний рекорд

Майже літо в січні. У Норвегії зафіксували новий температурний рекорд

DAG SØVIK / RAUMA KOMMUNE

Це найвища температура у січні за всю історію метеоспостережень.

У селі Сундалсора, що на заході Норвегії, метеорологи зафіксували рекордно високу температуру в січні – 19°C, що на 25°C вище, ніж у середньому в цей місяць по країні, повідомляє BBC.

Очевидці розповідають, що люди виходили на вулицю в одних футболках і плавали в морі замість того, щоб кататися на лижах.

PRIVAT

Причина надзвичайно високої температури в Сундалсорі криється в його розташуванні, пояснює метеоролог Пітер Макеворд.

Через те, що село розташоване на схилі, часто зазнає впливу фенів - сильних, поривчастих, теплих і сухих місцевих вітрів, що дмуть із гір у долини.

INGRID BERSET LIEN / SUNNDAL KOMMUNE

В Сундалсорі не вперше спостерігаються незвичайно теплі зими для скандинавської країни. Село раніше встановлювало температурні рекорди грудня (18,3°C) і січня (18,9°C).

За даними NOAA, це найвища температура у січні за всю історію метеоспостережень. Втім, тепло швидко змінить справжня зимова погода – на країну насувається циклон, який ураганні вітри, сильні дощі та сніг.

Як повідомлялося раніше, за даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, усі 12 місяців минулого року були теплішими за норму, а загалом 2019 рік став найтеплішим за весь час спостереження. 

"За даними спостережень метеостанції обсерваторії середньорічна температура минулого року у Києві піднялась до +10,6°С, що на 2,9°С перевищує кліматичну норму і таким чином він виявився рекордним з 1881 року. Теплішими за норму виявилися всі 12 місяців. Особливо відзначився червень, середня температура якого досягла 23,6 °С і він став найтеплішим за період спостережень. Також жодного разу не було, щоб у грудні температура повітря в Києві перевищувала +15 °С. Але цього року, а саме 18 грудня вона піднялась до +15,2°С", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загалом рік поставив 36 температурних рекордів, з яких найбільше у червні – 11. Найхолодніша температура року була 9 січня (-14,4 °С), а найспекотніша – 13 серпня (+35°С). 

Синоптики прогнозують температурні гойдалки до кінця зими

Синоптики прогнозують температурні гойдалки до кінця зими

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Погодні аномалії
Наступна публікація