Медведчук та інші друзі Путіна. Російські ЗМІ дізналися, хто може потрапити до санкційного списку США

Медведчук та інші друзі Путіна. Російські ЗМІ дізналися, хто може потрапити до санкційного списку США

Фото: Reuters

Складання такого списку вимагає торішній закон щодо протидії супротивникам США.

Російський політик Олег Мітволь стверджує, що в його розпорядженні опинився список фігурантів — фізичних та юридичних осіб — так званої "кремлівської доповіді": високопоставлених російських чиновників і бізнесменів, наближених до найвищого керівництва Росії, які можуть потрапити під санкції США.

Про це повідомляє "Дождь".

Складання списку вимагає торішній закон "Про протидію супротивникам США допомогою санкцій".

Мітволь стверджує, що список надало його джерело у зовнішньополітичних колах. Він додав, що стурбований ситуацією, оскільки є вкладником Сбербанку, а він потрапив до списку. Тепер банку можуть закрити можливість запозичення, перекази грошей або обслуговування карт, переказує Мітволь слова свого джерела. Але для цього потрібне рішення американського казначейства.

У Кремлі відреагували на закон про посилення санкцій проти Росії

У Кремлі відреагували на закон про посилення санкцій проти Росії

Мітволь зазначив, що цей варіант списку неостаточний, він був складений тиждень тому. У майбутньому він може бути розширений.

Всього в наданому Мітволем списку 568 осіб, значну частину з них займають великі банки та їхні дочірні підприємства. Це ВТБ, "Сбербанк", "Банк Москвы", "Внешэкономбанк", "Россельхозбанк", "Росэксимбанк", "Глобэкс", "Проминвестбанк" та багато інших.

Також у списку багато державних нафтогазових компаній, у тому числі дочірні підприємства "Роснефти" і "Газпрому". Є і компанії, пов'язані з промисловістю і обороною, в тому числі "Росборонэкспорт" і концерни "Авиаприборостроение" та "Орион". Є й приватні компанії: "Сургутнафтогаз" Володимира Богданова та дочірні підприємства "Новатек" Леоніда Міхельсона. Також у наданому Мітволем списку є "Частная военная компания Вагнера".

У списку багато людей, які раніше вже потрапляли під санкції США, а також тих, хто пов'язаний з війною в Україні та окупацією Криму. Зокрема, Віктор Янукович та його син Олександр і колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров. Також до списку потрапив кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук.

Серед фізичних осіб багато тих, кого раніше пов'язували з Володимиром Путіним - Петро Колбін, якого "Дождь" раніше називав давнім другом Володимира Путіна. Також там представлені бізнесмени Ротенберги — Аркадій, Борис і Роман — та Ковальчуки — Кирило і Юрій.

У списку багато чиновників і парламентарів — віце-прем'єри Дмитро Рогозін й Дмитро Козак, радник президента Сергій Глазьєв, спікери Держдуми і Ради Федерації В'ячеслав Володін та Валентина Матвієнко, віце-спікер Держдуми Сергій Неверов, депутат Наталія Поклонська.

Раніше російське видання "Коммерсантъ" з посиланням на джерела у Вашингтоні повідомило, що до нового санкційного списку США увійдуть 50 бізнесменів, наближених до президента Росії Володимира Путіна. З урахуванням членівїхніх сімей у "чорному списку" опиниться близько 300 росіян. Близьке до Держдепартаменту джерело повідомило, що роботу над новими персональними санкціями завершать не пізніше 29 січня 2017 року.

Офіційно про росіян, які потраплять до нового "чорного списку", не повідомлялося. У Мінфіні США повідомили, що нові санкції представлять в найближчому майбутньому.

Нагадаємо, 2 серпня президент США Дональд Трамп підписав санкційний законопроект про введення антиросійських санкцій. Документ не тільки вводить обмежувальні заходи, але і обмежує можливості Трампа послабити санкції проти Москви.

Повʼязані теми:

Наступна публікація