Меркель запевнила в готовності Берліна до Brexit без угоди

Меркель запевнила в готовності Берліна до Brexit без угоди

Ангела Меркель / Фото: Associated Press

У разі неврегульованого Brexit на Британію очікують настача продовольства, пального та медикаментів.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель запевнила, що уряд ФРН вже підготувався до можливого виходу Великої Британії з Європейського Союзу (так званого Brexit) без відповідної угоди.

Про це вона заявила у неділю, 18 серпня, під час Дня відкритих дверей у німецькому уряді, передає Deutsche Welle.

"Ми до усього підготувалися, можна сказати, що й до випадку, коли ми не матимемо підписаної угоди", - сказала Меркель.

За словами канцлерки, вона докладатиме зусиль, аби знайти компроміс, до останнього дня переговорів. Меркель зазначила, що, на її думку, буде краще, якщо Велика Британія залишить Європейський Союз із угодою.

"Але якщо цього не станеться, то ми готові й до іншого випадку", - додала канцлерка.

Вона також нагадала, що вже наступної середи до Берліна прибуде британський прем'єр-міністр Борис Джонсон.

"Ми радіємо будь-якому візиту, адже потрібно говорити та потрібно знаходити хороші рішення", - зазначила Меркель.

Раніше Джонсон неодноразово запевняв, що він виступає за вихід Великої Британії з ЄС 31 жовня, - навіть і без відповідної угоди.

Заява Меркель пролунала на тлі обговорення урядової доповіді, оприлюдненої 18 серпня у британському виданні Sunday Times. Згідно з документом, у разі неврегульованого Brexit на Велику Британію очікують настача продовольства, пального та медикаментів щонайменше упродовж кількох місяців. Також вихід без угоди призведе до проблем у роботі портів та необхідності відновлення "жорсткого" кордону з Ірландією, зазначається у доповіді.

Член британського уряду Майкл Гоув, який відповідає за приготування Лондона до можливого виходу з ЄС без угоди, зазначив, що цей документ описує найгірший з потенційних сценаріїв. Він також додав, що за останні три тижні було зроблено значні кроки, аби пришвидшити підготовку до Brexit.

Документ потрапив до журналістів від колишнього міністра. Останній мав на меті вплинути таким чином на перебіг переговорів між Лондоном та Брюсселем. Кілька днів тому Борис Джонсон закидав британським парламентарям, що виступають проти Brexit, співробітництво з Брюсселем, аби заблокувати вихід Великої Британії з ЄС. Він назвав таку співпрацю "жахливою" та заявив, що вона збільшує ймовірність Brexit без жодної угоди.

Жорсткий Brexit і серйозні зміни для британського уряду – Борис Джонсон стане прем’єр-міністром

Жорсткий Brexit і серйозні зміни для британського уряду – Борис Джонсон стане прем’єр-міністром

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація