"Ми перебуваємо в критичному моменті, Путін не планує миру" - генсек НАТО

"Ми перебуваємо в критичному моменті, Путін не планує миру" - генсек НАТО

Фото: Associated Press

Столтенберг каже, що Фінляндія та Швеція відповідають всім критеріям членства в НАТО.

Немає ознак того, що диктатор РФ Володимир Путін прагне миру і змінив свої плани. Зараз увесь цивілізований світ з точки зору безпеки перебуває в критичному моменті.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Гельсінкі у вівторок під час зустрічі із прем'єркою Фінляндії Санною Марін.

За його словами, пріоритетом для Фінляндії та Швеції с приєднання до НАТО "якнайшвидше", зазначивши, що це "найшвидший процес вступу в історії Альянсу".

Столтенберг каже, що країни відповідають всім критеріям членства в НАТО і виконали свої зобов'язання. За його словами, жодних вимог з боку Будапешта до Фінляндії та Швеції немає.

"Настав час  завершити ратифікацію", - сказав Столтенберг, маючи на увазі переговори з Туреччиною, яка не ратифікувала протокол про приєднання.

Він наголосив, що НАТО докладає великих зусиль для того, щоб Фінляндія та Швеція стали членами Альянсу до липневого саміту у Вільнюсі, і що "в інтересах організації, щоб це відбулося одночасно".

Фінляндія та Швеція подали свої заявки до НАТО торік у травні у відповідь на повномасштабний напад Росії на Україну. На сьогодні 28 із 30-ти країн ратифікували свої протоколи про приєднання. Лише Туреччина та Угорщина цього не зробили.

За останніми даними, угорські парламентарі мають розглянути ратифікацію від середині березня. Також тристоронні фінсько-шведсько-турецькі переговори мають продовжитися в березні.

Прем'єр-міністерка Фінляндії також вказала на необхідність подальшої військової підтримки України.

"Чим більше і швидше ми доставимо важке озброєння, тим швидше закінчиться війна", - визнала вона.

Марін додала, що "майбутнє України в НАТО та ЄС, але зараз найголовніше, щоб вона вижила як незалежна держава".

Нагадаємо, офіційний Вашингтон вважає також, що Фінляндія і Швеція готові до членства в Альянсі.

Раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала Туреччину та Угорщину ратифікувати заявки Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО.

Читайте також:

НАТО та США стурбовані: як світ відреагував на промову Путіна

НАТО та США стурбовані: як світ відреагував на промову Путіна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація