"Ми спекотніші за клімат". Бельгію захлеснули екологічні протести підлітків

"Ми спекотніші за клімат". Бельгію захлеснули екологічні протести підлітків

Фото: Associated Press

Акції протестів уже нараховують тисячі учасників.

Десятки тисяч школярів по всій Європі відмовляються ходити до школи принаймні раз на тиждень. Раптом виявилось: об'єднане соцмережами покоління стало силою, яка буквально може змітати політиків, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

17 січня поліція нарахувала на вулицях 12,5 тисяч бельгійських школярів, які показово не пішли на уроки. "Дорослі залишають нам планету у жахливому стані. Наша робота — змінити це, бо вони — не в стані", - заявили учасники протесту.

Уже 31 січня на вулицях протестувальників стало ще більше. Скептики звинувачують їх у безвідповідальності і відправляють вчити уроки. Та вони не бояться вказати дорослим на їхнє місце: "Ми спекотніші за клімат! Ми спекотніші за клімат!"

У Бельгії найбільші з кінця 60-х років протести молоді. Вони називають це — страйком. Кожен із цих школярів ризикує. У Бельгії навіть один пропуск може закінчитися проблемами, а прогули потрібно відпрацювати, пояснює Юна Маретт. Дівчина готується очолити кількатисячну колонну. Їй 17 років і за бельгійськими законами, щоб показати цю дівчину по телевізору, ми маємо отримати дозвіл батьків. Дозвіл батьків потрібен і для того, щоб пропустити школу. Але такий лист — є далеко не у всіх учасників протесту.

Проблема в тому, що саме покоління Юни та її однолітків зіткнеться з тим, чим їхніх батьків тільки лякають - вбивчими наслідками глобального потепління. Спека і повені, урагани, засухи, війни за їжу і прісну воду, мільйони вигнанців, у яких світовий океан відбере домівку, бо підніметься на кілька метрів. Те що для дорослих виглядає теорією — для Юни місцем життя.

Врятувати Юну та її друзів можна, якщо втримати глобальне потепління у межах двох градусів, кажуть кліматологи. Інші дослідження показують — навіть цього може бути замало. І половина шляху до катастрофи — позаду. Планета вже розігрілася майже на один градус. 

"Ми знаємо, що є наміри уряду зменшити шкідливі викиди в атмосферу. Але ми також знаємо, що ці плани не будуть втілені, якщо вони не змінять нинішній підхід. Тому ми вимагаємо, щоб вони переглянули свою політику", - вважає активістка.

Озброївшися цифрами і дослідженнями бельгійські школярі вимагають від політиків перестати говорити, і почати діяти. У першу чергу — зараз, а не колись у майбутньому —  відмовитися від нафти, бензину, газу, що шкодить планеті, але комусь приносить шалені прибутки.

Відмінність кліматичних протестів — діти починають із себе. Вони готові відмовлятися від звичних привілеїв багатого життя у заможній країні.

За підрахунками Інституту світових ресурсів, виробництво одного кілограму яловичини продукує від десяти до двадцяти кілограмів CO2. Загалом на тваринництво — припадає мінімум 14% усіх викидів парникових газів.

Бельгія — найбільший, але не єдиний центр екологічних протестів. Страйки влаштовують студенти та школярі по всій Європі. Так, у Німеччині вимагають відмовитися від вугільної енергетики. Наприкінці січня уряд оголосив — час вугілля закінчиться з 2038-го року. Але тих кому у 2038 буде під сорок — таке рішення не влаштовує.

А почалося усе зі Швеції. З 15-річної дівчини Грети Тунберг і з рекордно спекотного літа 2018-го. Наприкінці серпня Грета взяла плакат і пішла під парламент. Згодом вона почала робити так щоп’ятниці, пропускаючи школу. Уже за кілька місяців — приклад дівчинки підтримали сотні тисяч молодих людей від Австралії до Каліфорнії.

На Грету посипалася критика. Мовляв, діти — не пророки і легко піддаються впливу. Інші попереджають — це дорослі недооцінюють зміни.

З'єднані в соціальні мережі діти стають окремою силою. А Грета Тунберг стає голосом нового покоління. "У 2078-ому році я буду відзначати свій 75-й день народження. Якщо у мене будуть діти, можливо вони проведуть цей день зі мною. Можливо, вони запитають мене про вас. Можливо вони запитають мене, чому ви нічого не зробили, коли ще можна було діяти. Ви кажете, ви любите ваших дітей понад усе. І в той же час ви крадете їхнє майбутнє просто перед їхніми очами", - заявила Грета Тунберг під час кліматичної конференції.

Нинішні протести вже не викликають посмішок урядовців. У Бельгії страйки коштували посади міністру навколишнього середовища Фландрії. Йоке Шаувліге якось назвала протести маніпуляцією з боку екологів. Мовляв, це їй повідомили спецслужби. Заяву довелося спростувати. Шаувліге втратила портфель і, можливо, політичне майбутнє.

На п’ятий тиждень протестів у Бельгії довелося зменшити публічну критику навіть учителям. Наступного тижня до шкіл приєднуються університети, а в середині березня молоді люди готуються влаштувати загальноєвропейський страйк.

У ЄС школярі вийшли на мітинги, аби закликати політиків вирішити проблеми глобального потепління

У ЄС школярі вийшли на мітинги, аби закликати політиків вирішити проблеми глобального потепління

Повʼязані теми:

Наступна публікація