Міністр економіки Іспанії назвав ціну спроби Каталонії стати незалежною

Міністр економіки Іспанії назвав ціну спроби Каталонії стати незалежною

Фото: Reuters

Економічні показники регіону значно погіршилися.

Спроба Каталонії отримати незалежність від Іспанії коштувала країні близько 1 млрд. євро.

Про це повідомив міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос, передає Українська служба ВВС.

Такі збитки країна отримала внаслідок кризи, внаслідок уповільнення економіки Каталонії після суперечливого референдуму про незалежність 1 жовтня.

"Каталонія мала вищий рівень економічного зростання, ніж Іспанія, вона була одним із драйверів іспанської економіки", - пояснив міністр та зауважив, що економічне зростання в Каталонії у четвертому кварталі сповільнилося з 0,9% до 0,4% та вона стала "тягарем".

Через невизначеність у регіоні понад 3 тисячі компаній перенесли свої офіси в інші місця.

Нагадаємо, раніше депутати парламенту Каталонії проголосували за проголошення незалежності від Іспанії. Мадрид слідом за цим рішенням усунув від роботи виконавчу владу Каталонії, розпустив регіональний парламент. У той же час уряди багатьох країн висловилися за підтримку цілісності Іспанії. 

Екс-глава Каталонії Карлес Пучдемон втік до Бельгії і заявляв, що не повернеться до Іспанії, якщо йому не буде гарантовано справедливий судовий розгляд. Він і його чотири помічники розшукуються за звинуваченням у заколоті, зловживанні державними коштами, непокорі владі тощо. Сепаратисти здалися місцевій поліції, а суд відпустив їх на поруки. Пучдемона та чотирьох міністрів умовно звільнили, доки суд не ухвалить постанови про виконання європейського ордеру на арешт, який виданий Іспанією. До рішення суду політики повинні залишатися у Бельгії.

Три сепаратистські партії Каталонії отримали разом 47% голосів на парламентських виборах

Три сепаратистські партії Каталонії отримали разом 47% голосів на парламентських виборах

Повʼязані теми:

Наступна публікація