У Мінську жорстко відповіли на мемуари Олланда про "бездушну залу" та "жахливі бутерброди"

У Мінську жорстко відповіли на мемуари Олланда про "бездушну залу" та "жахливі бутерброди"

Фото: TUT.by

Володимир Макей порадив екс-президенту Франції бути порядним та об'єктивним.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей відреагував на мемуари Франсуа Олланда. Його обурило те, як колишній президент Франції описав зустріч нормандської четвірки у "бездушній залі" Палацу Незалежності в Мінську, з низькими меблями та "жахливими бутербродами".

Про це міністр розповів у інтерв'ю TUT.by.

За словами Макея, екс-президенту Франції не вистачає порядності, щирості та об'єктивності, бо написане в книжці не відповідає дійсності. Не змусила на себе чекати реакція на висловлювання Олланда про залу Палацу Незалежності, яку він назвав "бездушною".

"Перше. "Зустріч в бездушному Палаці незалежності". Знаєте, будь-яка офіційна будівля навряд чи має якусь душу. Мабуть, Олланд мав на увазі, що мінський сучасний палац не такий помпезний, як його колишня резиденція - Єлисейський палац. Ну, вибачте, звичайно, на відміну від Франції, яку фашисти протопали менш, ніж за місяць, і яка зберегла після Другої світової війни практично всі збудовані колись багатовікові палаци, церкви, собори та інші історичні пам'ятки, Білорусь після чотирьох років опору лежала практично в руїнах, як і Мінськ. Тому для нас, як би хто не ставився, цей палац є символом білоруського суверенітету і незалежності й до нього теж треба ставитися з належною повагою як до такого символу", - сказав міністр.

Не оминув Макей також описані в мемуарах незручні крісла, низькі столи та бутерброди. Щодо столів та крісел, міністр розповів, що перемовини між Меркель, Олландом, Порошенком та Путіним мали відбуватися в іншій залі, проте керівники держав не захотіли нікуди переходити.

"Коли білоруська сторона запропонувала перейти в зал офіційних переговорів, було сказано: «Ні, ми залишимося тут». Тому і виявилися низькі столи. Правда, потім ще доносили додаткові крісла, з урахуванням того, що кількість тих, хто брали участь, зростала", - пригадав Володимир Макей.

Слова про "жахливі бутерброди" чиновника теж обурили, бо Лукашенко тоді запропонував всім сторонам повечеряти, але вони відмовилися.

"Як зараз пам'ятаю, президент Франції радісно сказав: «Так-так, вечеряймо». Але пані федеральний канцлер Меркель жорстко подивилася на Олланда і відповіла: "Немає часу на вечерю, починаємо працювати". Він знітився і покірно пішов за Меркель, - розповів Макей. - Від вечері вони відмовилися, але бутерброди їм заносили кілька разів. Вони були і з білоруським салом, і різними ковбасками, шинкою, сиром, червоною рибою, осетриною і так далі. Так, не було устриць, равликів, жаб'ячих лапок, голубів. Тому, можливо, пану Олланду не сподобалося".

Лише на харчування, за словами міністра, за добу було витрачено близько 50 тисяч доларів.

Нагадаємо, що колишній президент Франції Франсуа Олланд видав мемуари "Уроки влади". Він відверто написав про те, чого не міг сказати при посаді. Згадав у книзі про Україну, зустріч у Білорусі, як Путін погрожував розчавити Порошенка, а Меркель не довіряла нікому писати чернетку Мінських угод. 

Екс-президент Франції видав на загал усе, чого не міг сказати при посаді

Екс-президент Франції видав на загал усе, чого не міг сказати при посаді

Повʼязані теми:

Наступна публікація