Мир або нафта. Як у Палермо вирішувалася доля Лівії, яка сім років потерпає від крові та хаосу

Мир або нафта. Як у Палермо вирішувалася доля Лівії, яка сім років потерпає від крові та хаосу

Фото: Reuters

В Італії світові лідери обговорювали перспективи врегулювання лівійської кризи.

У вівторок, 13 листопада, в італійському Палермо відбулася Міжнародна конференція з врегулювання кризи у Лівії. Тут зібрались 38 делегацій на високому рівні, щоб обговорити подальші перспективи врегулювання ситуації, яка склалася в північноафриканської країні через відсутність повноцінного і єдиного уряду та величезної кількості військових угруповань.

Від 2011 року після повалення і вбивства лідера країни Муаммара Каддафі у Лівії почалася громадянська війна, внаслідок чого частина території була захоплена радикальними ісламістами.

Нині тут панує хаос через відсутність єдиної армії і двовладдя: на сході у Бенгазі засідає обраний народом парламент, який підтримує командувач Лівійської національної армією фельдмаршал Халіфа Хафтар, а на заході в столиці країни Тріполі діє сформований за підтримки ООН і західних країн уряд Фаїза Сараджа.

Через відсутність єдиного уряду у Тріполі періодично виникають зіткнення між збройними угрупованнями. Країна фактично перетворилася на перевалочний пункт для нелегальних мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи. Крім того, під загрозою перебуває діяльність з видобутку корисних копалин, переважно нафти і газу.

Інтереси та сфери впливу

Міжнародна конференція з врегулювання кризи в Лівії була скликана за ініціативою Італії. Для Рима найгострішим є питання біженців. 90% всіх вихідців з африканських країн відпливають саме від лівійських берегів. Ситуація, що склалася призвела до того, що незаконне перевезення осіб перетворилося на прибутковий бізнес.

Але основна увага на Лівію націлена через корисні копалини - територія країни багата на нафту і газ. Відповідно безперервний конфлікт в Лівії пов'язаний, перш за все, з боротьбою за доходи від експорту нафти. "І багатьох в країні така ситуація влаштовує, оскільки дозволяє незаконно збагачуватися. Суть проблеми, з якою ми стикаємося, - цей прагнення зберегти існуючий стан справ, який дозволяє всім грабувати багатства країни", - заявив спеціальний представник генсека ООН по Лівії Гассан Саламі.

За часів Каддафі нафтова рента розподілялася між громадянами країни, які вважають, що мають право на частину цієї ренти. "При цьому існувала влада, яка могла гасити всі виникаючі конфлікти і нав'язувати свої рішення. Після того, як влада зникла, почалися дрібні конфлікти і повна анархія, особливо після появи збройних угруповань, які взяли під свій контроль більшість лівійських міст", - додав спецпредставник ООН.

Не обійшлося без Росії

У жовтні у ЗМІ з'явилася інформація, що за даними британських спецслужб, Росія направляє до Лівії війська, щоб використовувати свою присутність там для впливу на країни Заходу. Стверджувалося, що російське керівництво "хоче перетворити Лівію на нову Сирію". Головна мета Москви - отримати контроль над найбільшим маршрутом нелегальної міграції до Європи. Оскільки європейські країни виявилися вкрай уразливими в останні роки від неконтрольованого потоку біженців, додаткова кількість мігрантів, які перетинають Середземне море, може ще більше розхитати і без того крихку ситуацію.

Також стверджувалося, що Кремль підтримує главу Лівійської національної армії маршала Халіфа Хафтара і постачає його війську важке озброєння. У східній Лівії вже перебувають офіцери військової розвідки і підрозділи спецназу, які прибули туди для навчання і забезпечення каналу зв'язку. Також в прибережних містах Тобрук і Бенгазі розташовані дві російські військові бази, які діють під прикриттям приватної військової компанії Вагнера, яка вже має там форпости.

Згідно з інформацією британського таблоїду Sun, у Лівії розміщені російські протикорабельні системи "Калібр" і зенітні ракетні комплекси С-300. "Те, що росіяни роблять в Лівії, в точності повторює їх тактику в Сирії і Криму. Вони бачать неконтрольоване простір і використовують його для максимального впливу на Захід. Це може викликати катастрофічні наслідки і дозволить йому підірвати демократію на Заході, але ми знову нічого не робимо, щоб цьому запобігти", - сказав співрозмовник видання.

Переговорний процес

Поточна конференція повинна була стати своєрідною відправною точкою для початку підготовки виборів у Лівії. На їхньому проведенні наполягає велика частина населення країни, яке вже достатньо втомилося від беззаконня і невизначеності. Раніше передбачалося, що вибори могли відбутися вже в грудні поточного року. Проте регулярні протистояння, збройні зіткнення, які приводили до відключень електроенергії і завдавали шкоди нафтосховищам навряд чи сприяли цьому.

Нині в ООН пропонують сформувати конституцію і провести вибори навесні 2019 року, за умови сталого перемир'я, а також недопущення збройних зіткнень у Тріполі і на півдні країни між протиборчими кланами і групами.

Подвійний теракт стався у лівійському місті Бенгазі, загинули понад 30 людей

Подвійний теракт стався у лівійському місті Бенгазі, загинули понад 30 людей

У вівторок в Палермо зібралися президенти Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі і Тунісу Беджі Каїди Ес-Себсі, президент Швейцарії Ален Берсе. Низка країн, включно з Грецію, Мальтою та Алжиром представлені главами урядів. Росіян очолює прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. Крім того, у конференції беруть участь представники Ліги арабських держав, Африканського союзу, Міжнародного валютного фонду і Світового банку, а також голова Європейської ради Дональд Туск і Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

До останнього моменту під питанням залишалася участь у конференції командувача Лівійської національної армії фельдмаршала Халіфа Хафтара. Його відсутність фактично мала ставити під загрозу сенс проведення всього заходу. У арабських ЗМІ навіть ходили чутки, що прем'єр Італії літав до Бенгазі на зустріч з маршалом, для того, щоб переконатися, що він відвідає захід, проте в адміністрації Конте спростували цю інформацію.

Втім Хафтар все ж прибув до Сицилії, але, як він зауважив, не безпосередньо на конференцію , а для "проведення двосторонніх зустрічей". Ця відмова розцінюється, як впевненість Хафтара у своїх силах: якщо проведення виборів підтвердиться, то не буде жодних причин не допустити його до них.

Фото: Reuters

Крім того, Хафтар і чинний прем'єр Лівії Сарадж зустрілися вперше за 5 місяців. За словами прес-секретаря Сараджа, як і очікувалося зустріч не відзначилася істотним проривом. Сарадж погодився з "дорожньою картою" виборів у північноафриканського регіоні, яку запропонувала ООН, що передбачає, складання зброї конкуруючими угрупуванням у країні та узгодження нової конституції та виборчого законодавства.

Хафтар своєю чергою підтримав Сараджа на посаді прем'єра країни до тих пір, поки не відбудуться вибори. "Ви не змінюєте коня, поки не перетнете річку", - цитують італійські дипломати лівійського військового.

Несподівані маневри

Турецька делегація раптово покинула конференцію у вівторок вдень. Віце-президент Туреччини Фуат Октай заявив, що країни, які відповідальні за ситуацію, що склалася в Лівії, не роблять внесок у нормалізацію ситуації. "На жаль, світова спільнота сьогодні не змогла згуртуватися. Мали місце односторонні спроби зміни перебігу переговорного процесу. Низка країн спробувала завдати шкоди діалогу. Такі кроки не сприяють забезпеченню стабільності у Лівії", - пояснив він рішення турецької делегації.

Прем'єр Італії Конте заявив, що на загальний клімат заходу цей інцидент не позначився.

Перші результати

Складно стверджувати, що конференція відбулася з приголомшливим успіхом. Залишається незрозумілим, чи дійсно лідери націлені на реальне відновлення миру і реалізацію плану ООН, або ж все спрямоване на затягування процесів, що своєю чергою продовжить наявний хаос в країні.

Не вніс ясності і підсумковий документ, в якому міститься заклик "розмістити регулярні військові частини і структури безпеки у Тріполі". Єдине, що в Сицилії напевно вдалося узгодити проведення Національної конференції з врегулювання кризи, яка відбудеться безпосередньо у Лівії в січні 2019 року. Скоріш за все, певні конструктивні рішення і питання будуть ухвалюватись вже там.

Танкер з Криму, який нелегально перевозив нафтопродукти, розстріляли лівійські військові

Танкер з Криму, який нелегально перевозив нафтопродукти, розстріляли лівійські військові

Повʼязані теми:

Наступна публікація