Міста Польщі масово відмовляються від публічних святкувань Нового року: що сталося

Міста Польщі масово відмовляються від публічних святкувань Нового року: що сталося

Ялинка у Кракові / Фото: Associated Press

Традиційні новорічні святкування стали б містам Польщі у значно більші суми, аніж було зазвичай.

Польські міста масово відмовляються від різдвяно-новорічних гулянь і святкової ілюмінації через високі ціни на електроенергію.

Про це пише видання Yavp.pl.

Очікується, що через кризу ціни на електроенергію для польських міст на 2023 рік зростуть утричі, а то й у п'ять разів. Попередньо, на традиційні новорічні гуляння довелося б витратити з бюджету додаткові сотні мільйонів злотих.

Там вирішили, що через серйозне здорожчання електроенергії не можуть собі дозволити такі витрати. 

Так, у польській столиці Варшаві оголосили, що новорічний концерт, який традиційно влаштовували до свят просто неба, цього року не відбудеться. Місто пояснює рішення економією грошей й електроенергії.

Новорічна ілюмінація у Варшаві / Фото: Associated Press

Святкового новорічного концерту не буде і на головній площі Кракова. Його організація в минулі роки вартувала від 1,3 млн злотих до 1,5 млн злотих. Цього року сума була б значно більшою.

У Вроцлаві суттєво поменшає святкової ілюмінації. Тепер вона буде лише на Ринковій площі. Місто теж відмовилося від кількох традиційних фестивалів та інших заходів, зазвичай відбувалися у святковий період.

У Ґданську також долучилися до такої ініціативи, щоб заощадити близько пів мільйона злотих. Також у Поморському місті цього року зменшили кількість різдвяно-новорічної ілюмінації.

Різдвяна ялинка у Ґданську / Фото: ТСН.ua

У Гдині, яка разом із Ґданськом належить до Труймяста, взагалі відмовилися від різдвяного ярмарку.

Аналогічні рішення із скасування концертів до новорічних свят ухвалили й у інших польських містах, зокрема, у Познані, Щецині, Ополю, Білостоці, Кельце, Ольштині та Любліні.

Нагадаємо, польський експерт Якуб Віх заявив, що цієї зими його країні може загрожувати не лише відключення світла, а й опалення. Ризик зростає через застарілу енергосистему та небезпеку російської помсти за нафтове ембарго.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що для підтримки Польщі протягом цієї осені й зими, він доручив прискорити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької АЕС до польського міста Жешува. 

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація