Між США та Китаєм може розпочатися війна - Financial Times про конфлікт між країнами

Між США та Китаєм може розпочатися війна - Financial Times про конфлікт між країнами

Фото: Getty Images

Причиною може стати демократичний острів Тайвань.

Конфлікт навколо демократичного острова Тайвань може перерости у повноцінне військове протистояння між Китаєм та Сполученими Штатами Америки.

Про це пише ZN.ua з посиланням на матеріал Financial Times.

Китай уже встигнув кинути виклик команді Байдена, військова авіація "імітувала" ракетні атаки на американський авіаносець під час вторгнення у повітряний простір Тайваню, через три дні після його інавгурації, пише видання та зазначає, що такі непорозуміння можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Ймовірність військового конфлікту навколо Тайваню хоч і залишається не надто великою, але різко зросла останнім часом. Імітована атака на американський авіаносець "Теодор Рузвельт" сталася під час вторгнення літаків Народно-визвольної армії Китаю у повітряний простір Тайваню. Зараз китайська армія неабияк зміцнилася та збільшила потужності, цим самим підвищивши власні можливості здійснити успішне вторгнення на демократичний острів, який Пекін вважає своєю територією.

Мета китайського лідера Сі Цзіньпіна не дозволити Тайваню проголосити незалежність. 

Його слова та дії свідчать про те, що він вважає своїм обов’язком "завоювати" Тайвань.

Колись були сподівання, що модель управління Гонконгу «одна країна, дві системи» стане зразком для Тайваню, але все змінилося після запровадження Китаєм жорсткого закону про національну безпеку в колишній британській колонії у липні минулого року. Тоді Пекін не зупинився попри міжнародний осуд.

""Зрештою, військовий баланс рішуче змінився на користь Китаю за останні 25 років. Завдяки суттєвій модернізації китайської армії, вона перетворилася на потужну силу, що здатна стати гідним конкурентом для США. Тим не менш, реальне вторгнення на Тайвань буде однією із найскладніших військових операцій. Ризики надзвичайно високі, саме тому Пекін все частіше вдається до примусу. Звідси активізація повітряних і морських операцій навколо Тайваню, які ризикують спровокувати аварію, таку як падіння літака або затоплення корабля, що може бути неправильно витлумачено як навмисний акт", - пише FT.

У Вашингтоні тим часом дотримуються позиції, що у разі загрози Тайваню, Штати обов'язково прийдуть йому на допомогу. Наразі адміністрація Байдена дотримується жорсткої стратегії щодо Китаю, яку розпочав колишній президент Дональд Трамп. США відреагували на китайські провокаційні повітряні вторгнення, закликаючи Пекін припинити залякування Тайваню. Байден також запросив представника Тайваню на свою інавгурацію, чим ще більше загострив ситуацію між КНР та США.

І все ж через внутрішні проблеми Байден хоче уникнути зайвих провокацій стосовно Сі Цзіньпіна, йдеться в публікації.

Китай погрожує Тайваню війною, якщо той вирішить проголосити незалежність. Готовність застосувати силу проти бунтівного острова офіційний Пекін підкреслює щоразу, як тільки США роблять кроки у бік підтримки Тайваню. Цього разу рішучість намірів демонструвалася кілька днів поспіль вторгненням більше десятка ядерних бомбардувальників і винищувачів у розпізнавальну зону протиповітряної оборони острова, що різко контрастує з уже звичними регулярними розвідувальними акціями Китаю у складі від одного до трьох розвідувальних або протичовнових літаків.

Раніше, Байден розповів про свої стосунки з головою КНР Сі Цзіньпіном тоді, коли ще був американським віцепрезидентом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація