Міжнародна слідча група офіційно оголосила імена підозрюваних у збитті MH17 на Донбасі

Міжнародна слідча група офіційно оголосила імена підозрюваних у збитті MH17 на Донбасі

Фото: Associated Press

Серед підозрюваних один українець, який воював за "ДНР".

Об’єднана слідча група офіційно висунула звинувачення у збитті рейсу MH17 над Донбасом одному із лідерів бойовиків на сході України Ігорю Гіркіну (Стрелкову), українцю, який воював за "ДНР", Леоніду Харченку ("Кріт"), російському генералу Сергію Дубинському ("Хмурий") та полковнику РФ Олегу Пулатову ("Гюрза").

Про це 19 червня повідомили під час офіційного брифінгу слідчих у Гаазі.

Слідчі повідомили, що троє підозрюваних (Гіркін, Дубинський та Пулатов) зараз перебувають на території Російської Федерації, четвертий, Леонід Харченко, переховується в ОРДЛО.

Фото: скриншот з відео

Під час брифінгу, слідчі JIT розповіли про головних фігурантів справи та їхню роль:

  • Сергій Дубинський (позивний "Хмурий") – голова розвідки "ДНР", ветеран ГРУ РФ. Організатор бойового застосування установки.
  • Ігор Гіркін (позивний "Стрелок") - міністр оборони "ДНР". Вранці 18 липня брав участь у розмові з Дубинським, який пов'язаний з евакуацією установки "Бук" з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. Ймовірно, Стрелков також був повністю обізнаний про постачання "Бука" з Росії.
  • Олег Пулатов (позивний "Гюрза") - підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ. Причетний до перевезення "Бука" й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонід Харченко (позивний "Кріт") – громадянин України, командир "розвідувального батальйону у "2-му відділі ГРУ ДНР", причетний до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" в Росію.
Фото: скриншот з відео

Також відомо, що суд над підозрюваними у катастрофі малайзійського Боїнга розпочнеться 9 березня 2020 року. Їм буде висунуто звинувачення в убивстві.

Голова міжнародної спільної слідчої групи Фред Вестербеке під час пресконференції заявив, що прокуратура Нідерландів збирається допитати чотирьох підозрюваних у справі про катастрофу рейсу MH17 над Донбасом в липні 2014 року.

"Ми будемо вимагати від РФ надати дані про цих підозрюваних, ми також звернемося до Росії, щоб вона висловилася щодо цих звинувачень. Ми звернемося також до влади України щодо українського підозрюваного. Ми хочемо також допитати цих чотирьох підозрюваних, всі вони давали публічні інтерв'ю. Ми хочемо їх запитати, чи хочуть вони пояснити суть своєї особистої ролі в інциденті", - наголосив він.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в зоні збройного протистояння на сході України був збитий Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпура. Трагедія сталася на сході Донецької області в районі села Грабово, розташованого неподалік від Тореза. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. 

Розслідування показало, що Boeing був збитий ракетою серії 9М38, використовуваною в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені під час розтину тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat - експертно-журналістської організації, що займається незалежними розслідуваннями з відкритих джерел.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація