Міжнародні слідчі встановили приналежність ЗРК "Бук", з якого був збитий рейс MH17

Сьогодні у Гаазі JIT презентує проміжні результати розслідування.

Спільна розслідувальна група(JIT), яка займається розслідуванням збиття малайзійського Boeing над Донбасом 17 липня 2014 року, презентувала проміжні результати своєї роботи.

Цього разу слідчі встановили, що ЗРК "Бук", з якого було безпосередньо збито Boeing, належить до 53-ї зенітно-ракетної бригади російських ЗС, яка дислоцієються в Курську. У період з 23-25 червня 2014 року колона з цієї бригади виїхала до населеного пункту Міллерове біля Луганської області, а згодом і на окуповані території Донбасу.

Слідчі дослідили, що 23 червня з території 53-ї бригади виїхав конвой із шести "Буків" та протягом двох днів доїхав до Міллерового неподалік українського кордону. Всі відео та фото із соцмереж, які фіксували переміщення колони, було перевірено за допомогою Google Street View та встановлено їхню достовірність.

Завдяки особливим поміткам, слідчі встановили, що "Бук", з якого був збитий Boeing належить саме до конвою, який виїхав 23 червня з території 53-ї зенітно-ракетної бригади.

Також слідча група розповіла деталі і про саму ракету, якою був збитий літак. За її даними, ракета була виготовлена у 1986 році на заводі в місті Довгопрудний Московської області. 

17 липня 2014 року літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, за даними слідства, був збитий над контрольованим сепаратистами районом Донецької області. Всі 298 людей, які перебували на борту літака, загинули.

13 жовтня 2015 року комісія Ради безпеки Нідерландів, що займалася розслідуванням причин катастрофи лайнера, опублікувала доповідь, в якій було сказано, що літак був збитий ракетою класу "земля - повітря", випущеною з ЗРК "Бук", доставленого з Росії.

Пізніше розслідування показало, що "Боїнг" був збитий ракетою серії 9М38, використовуваної в зенітно-ракетний комплекс "Бук". Установка була доставлена з Росії і запущена з території, яка контролювалася тоді сепаратистами. Фрагменти ракети серії "Бук" були виявлені при розтині тіл членів екіпажу, так і в одному з віконних прорізів кабіни літака.

Міжнародній слідчій групі вдалося встановити більшу частину маршруту, яким ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщувався з території Росії на територію Східної України і пізніше вивезений назад в РФ на білому тягачі марки Volvo.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація