Молдова збирається модернізувати армію і може попроситися до НАТО через війну в Україні

Молдова збирається модернізувати армію і може попроситися до НАТО через війну в Україні

Молдова збирається озброїтися / Фото: pochta-polevaya.ru

Уряд країни сподівається, що західні партнери Молдови зацікавлені у тому, щоб зробити її армію "ефективнішою" на тлі "складної геополітичної ситуації".

Молдова збирається модернізувати свої збройні сили і закупити сучасне оборонне озброєння через війну на Донбасі, яка дедалі ближче просувається до кордонів країни.

Про це заявив новий міністр оборони Віорел Чиботару і наголосив, що сподівається на підтримку західних партнерів.

"Наше бажання, щоб республіка Молдова взяла участь у вирішенні проблем, які виникли в умовах нинішньої геополітичної ситуації", - наголосив Чиботару і додав, що має на увазі як вишкіл військових, так і технічну підтримку, пише Deutsche Welle.

Наразі видатки Молдови на армію становлять лише 0,3% ВВП і цього заледве вистачає на утримання військових, яких налічується у строю 5,3 тисячі бійців. Озброєння молдавських військових також застаріле та у незадовільному стані.

За словами міністра, Молдова планує спорудити до 2018 року нову військову базу, яка "виглядатиме зовсім інакше, ніж старі радянські казарми", що лишилися у республіці в спадок після занепаду СРСР. Водночас найближчим часом мають придбати сучасні артилерійські системи.

До того ж країні, на думку Чиботару, потрібні нові політичні дебати про теперішній нейтральний статус республіки (зараз солдати Молдови беруть участь у двотижневих навчаннях Wind Spring 15 разом із військами НАТО з Румунії, Великобританії та США – прим.ред.).

Натомість до зближення із НАТО негативно ставиться Компартія, на чолі із проросійськи налаштованим екс-президентом Молдови Володимир Воронін, а також екс-міністр оборони Віктор Гайчук, який підтримує лише модернізацію армії.

За його словами, Молдова має зберегти свій нейтральний статус та заручитися міжнародними гарантіями безпеки з боку ООН, ОБСЄ, США, Росії та ЄС. "Це зробило б Молдову цікавою як для Сходу, так і для Заходу та зробило б внесок у вирішення питання Придністров'я", - пояснив Гайчук.

Зазначимо, наразі на території Молдови присутні одразу три армії - Національна армія, армії самопроголошеної Придністровської республіки та російських військових з'єднань, дислокованих у Придністров'ї.

Нагадаємо, раніше сенатор США Маккейн заявив, що Росія готується до удару по Маріуполю та Молдові.

Повʼязані теми:

Наступна публікація