Молитви та дві хвилини мовчання. Як Ізраїль згадує жертв Голокосту

У цей день у всьому світі згадують євреїв, які стали жертвами нацизму під час Другої світової війни.

Сьогодні, у четвер, 5 травня, в Ізраїлі згадують жертв Голокосту. Йом ха-Шоа або День Катастрофи - це національний день пам'яті й трауру в Ізраїлі та за його межами. У цей день у всьому світі згадують євреїв, які стали жертвами нацизму під час Другої світової війни. День Катастрофи встановив парламент країни, Кнессет, у 1951 році.

Йом ха-Шоа відмічають щороку 27 нісана за єврейським календарем. У в цьому році він припадає на 5 травня.

Кнессет не випадково обрав саме цю дату для вшанування пам'яті жертв Голокосту. 27 число місяця нісан – це шостий день після закінчення свята Песах. Крім того, через тиждень після цієї дати згадують загиблих у війнах Ізраїля та жертв терору, а також відзначають День Незалежності. Близькість цих дат символізує шлях єврейського народу до відродження держави.

У цей день у синагогах проходять особливі служби, а на кладовищах - меморіальні церемонії.

О 10 годині ранку у всій країні звучить сирена, під час якої Ізраїль завмирає, і громадяни двома хвилинами мовчання віддають данину пам'яті загиблим. При цьому не має значення, де вони перебувають у цей час: йдуть по вулиці, їдуть в транспорті, перебувають на роботі чи вдома.

У цей день ізраїльтяни також моляться про те, щоб часи загибелі та жаху ніколи не повторилися.

Зазначимо, унаслідок геноциду єврейського народу в часи Другої світової війни, загинуло 6 мільйонів осіб.

Нагадаємо, сьогодні, 5 травня, у Києві група невідомих спалила прапор Ізраїлю біля пам'ятника жертвам Бабиного Яру. Мер Києва звернувся до правоохоронців із закликом якомога швидше знайти та притягнути до відповідальності тих, хто здійснив акт вандалізму. Окремо він також нагадав, що київська влада планує створити в Бабиному Яру Меморіал пам'яті жертв Голокосту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація