Московський суд відмовив Siemens в арешті відправлених до окупованого Криму турбін

Московський суд відмовив Siemens в арешті відправлених до окупованого Криму турбін

Фото: Getty Images

Росія проти волі виробника доправила на анексований півострів газові турбіни.

Московський арбітражний суд відмовив Siemens в ухваленні забезпечувальних заходів за позовом до структур "Ростеху": німецька компанія вимагала заарештувати відправлені в Крим газові турбіни і заборонити їхній монтаж.

Про це повідомляє Интерфакс-Россия.

Водночас Арбітражний суд призначив розгляд заяви Siemens на 18 вересня.

Як відомо, структури "Ростеху" проти волі виробника поставили в Крим газові турбіни, які спочатку повинні були бути відправлені до Краснодарського краю.

2014 року, всупереч санкціям, для будівництва електростанції в Криму Росія вирішила закупити потужні турбіни у Siemens, хоча офіційно про це не повідомлялося. Формально "Технопромекспорт" купив чотири газові турбіни у СП Siemens та "Силових машин" для будівництва електростанції в Тамані.

Нагадаємо, на початку липня Reuters повідомило, що Росія ввезла турбіни для електроенергії німецької компанії Siemens в окупований Крим, незважаючи на європейські санкції. У німецькій компанії заявили, що не мають переконливих доказів можливої доставки турбін в Крим

11 липня стало відомо, що Siemens подала позов проти компанії "Технопромекспорт" за поставку турбін в Крим.

У порту Феодосії з'явилось обладнання, схоже на турбіни виробництва Siemens

У порту Феодосії з'явилось обладнання, схоже на турбіни виробництва Siemens

Після цього російські ЗМІ повідомили, що в Санкт-Петербурзі співробітники ФСБ затримали генерального директора компанії "Силові машини" Романа Філіппова, якого, за попередніми даними, підозрюють у розголошенні державної таємниці. На його робочому місці і вдома пройшли обшуки, потім директора "Силових машин" допитали і відпустили під підписку про невиїзд.

За даними слідства, Роман Філіппов "ознайомив сторонніх осіб з документами, що містять секретні відомості".

Компанія "Силові машини" спільно з німецьким підприємством створила "Сіменс Технології Газових Турбін", де були вироблені газові турбіни SGT5-2000E. Пізніше ці турбіни були поставлені в окупований Крим компанією "Технопромекспорт", хоча санкції забороняють Siemens робити це. 

4 серпня, Європейський Союз вирішив розширити санкційний список проти Росії через скандал довкола поставок турбін Siemens в окупований Крим. До "чорного списку" потрапили заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов, глава департаменту Міненерго РФ Євгена Грабчак і гендиректор "Технопромекспорт" Сергій Топор-Грілка. Також обмежувальні заходи стосуватимуться трьох російських компаній -  ВАТ і ТОВ "ВО Технопромекспорт" і компанії "Інтеравтоматика", яка була спільним підприємством Siemens і Росії. 

Євросоюз розширив санкції проти Росії

Євросоюз розширив санкції проти Росії

Наступна публікація