Можливий кінець диктатури: в Зімбабве відбулись історичні вибори

За всю історію країни у бюлетенях вперше не було прізвища вічного диктатора Мугабе.

У понеділок, 30 липня, у Зімбабве відбулися загальні вибори. Жителі країни одразу обирали президента та депутатів парламенту.

За всю історію незалежності Зімбабве 94-річний Роберт Мугабе весь час був її лідером – спочатку прем’єр-міністром, а згодом від 1987 року – президентом. Всі начебто вибори, які відбувались в країні, Мугабе із впевненістю перемагав, не без допомоги фальсифікацій. Паралельно він неодноразово змінював конституцію під себе, впроваджуючи в країні справжню диктатуру. Він відмовлявся від будівництва в країні демократії та ринкових відносин, через що розсварився із більшістю західного світу, а Зімбабве потрапило під європейські санкції. У зв’язку з цим країна пережила масштабну економічну кризу, коли інфляція досягала майже 321 мільйона відсотків, а зімбабвійці розраховувались купюрами у десятки трильйонів зімбабвійських доларів.

Вже у 2000-2010-х роках проти Мугабе кілька разів протестували жителі країни, вимагаючи його відставки. Свого вони змогли досягти аж у 2017 році, коли проти Мугабе постала армія. Причиною цього стало звільнення віце-президента Еммерсона Мнангагва, якого вважали наступником Мугабе. Таким чином екс-президент Зімбабве намагався очистити шлях до президентства для своєї жінки – Грейс Мугабе.

Однак у справу втрутилася армійська верхівка, яка захопила державні телерадіокомпанії та установи і фактично змусила Мугабе добровільно подати в відставку. Виконувати обов’язки президента став саме Мнангагва, багаторічний союзник Мугабе, який оголосив про проведення наприкінці липня загальнонаціональних виборів.

Як відбувались вибори

Майже 11 тисяч дільниць відкрились у всій країні о 7 ранку 30 липня, щоб свій голос могли віддати 5,7 мільйона зареєстрованих виборців. У президентських перегонах взяли участь аж 23 кандидати, і вперше в бюлетенях не було прізвища Мугабе. Незважаючи на таке різноманіття, реальних кандидатів на перемогу двоє – це 75-річний очільник керівної партії країни та в.о. президента Еммерсон Мнангагва та 40-річний лідер "Руху за демократичні зміни" Нельсон Чаміса. Соціологи прогнозують обом близько 40% голосів, що не виключає проведення в країні 8 вересня другого туру.

Окрім цього, зімбабвійці обирали 210 членів парламенту, з яких за пропорційною системою по 60 жінок буде обрано до кожної з парламентських палат.

За словами міжнародних експертів, незважаючи на незначні порушення, вибори відбулись доволі демократично, що кардинально відрізняється від того, що було в Зімбабве раніше. За їхніми даними, явка становить близько 75%.

"Комісія хотіла б подякувати громадянам Зімбабве за реалізацію свого права на мирне голосування та хотіла б закликати їх терпляче чекати на результати", - заявила голова Зімбабвійської виборчої комісії Прісцілла Чігумба.

"Це ж Африка"

Фактично, боротьба на виборах триває між двома партіями та їхніми лідерами - "Рухом за демократичні зміни" з Нельсоном Чаміса та багаторічною керівною партією "Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт" (ZANU-PF) із Еммерсоном Мнангагва. За Чамісу голосують переважно молодь та реформатори, які прагнуть в країні докорінних змін, тоді як консерватори та селяни продовжують спиратись на потужну владу ZANU-PF. Напередодні виборів Чаміса говорив про те, на міських виборців здійснюється певний тиск та залякування. Міжнародні спостерігачі теж зазначали, що державні ЗМІ певною мірою підтримують саме керівну партію ZANU-PF.

Своєю чергою, Мнангагва неодноразово говорив про те, що основною його метою буде проведення чесних та прозорих виборів.

"Сьогодні Зімбабве відчуває прекрасний прояв свободи та демократії. Мільйони проголосували у дусі толерантності, взаємоповаги та миру. Поки ми чекаємо на результати, дозвольте нагадати, що лише виборча комісія має конституційні повноваження оголосити будь-які результати", - писав Мнангагва у Twitter.

Він разом з партією зазначив, що визнає будь-який їхній результат. Щоправда, можливій прихід до влади демократів може знову не сподобатись старій військовій верхівці, яка й організувала переворот у 2017 році і тепер має кілька місць в уряді.

"Якщо цей чоловік (Мнангагва) програє, він не зможе передати владу. Той, хто має зброю, має і владу. Це ж Африка", - розповідає один із жителів столиці Хараре.

Після виборів обидва кандидати вже встигли заявити про свою перемогу в першому турі.

"Гучна перемога… Ми вже маємо результати із більш ніж десяти тисяч виборчих дільниць. Ми провели все чудово. Наразі чекаємо, доки виборча комісія офіційно оголосить результати вибори та готуємось сформувати новий уряд", - написав Чаміса на своїй сторінці у Twitter.

Не забарилась і відповідь Мнангагви. "Інформація наших представників на місцях напрочуд позитивна", - заявив він.

Офіційного переможця виборча комісія оголосить аж 4 серпня, однак вже 31 липня стануть відомі попередні результати.

Забаганки Гуччі Грейс: чому у Зімбабве не витримали поведінки дружини керівника країни

Забаганки Гуччі Грейс: чому у Зімбабве не витримали поведінки дружини керівника країни

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація