МЗС РФ зажадав від Туреччини покарання туркмена, який застрелив пілота збитого Су-24

МЗС РФ зажадав від Туреччини покарання туркмена, який застрелив пілота збитого Су-24

МЗС РФ хоче, щоб Анкара притягнула до відповідальності Алпарслана Челіка / Фото: twitter.com/celikalparslan

Також у російському зовнішньополітичному відомстві хочуть покарання Альпарслана Челіка за участь у бойових діях.

Міністерство закордонних справ Росії вимагає від Туреччини затримати і притягнути до відповідальності Алпарслана Челіка – турецького громадянина, який заявив, що він застрелив пілота збитого російського Су-24.

Про це йдеться в заяві МЗС РФ, опублікованому на його офіційному сайті.

"Вимагаємо від турецької влади невідкладних заходів щодо затримання Челіка і його сподвижників і притягнення їх до кримінальної відповідальності за вбивство російського пілота, а також за участь у бойових діях на боці НВФ на території іноземної держави", – заявила представник МЗС РФ Марія Захарова.

Крім того, Москва зажадала від Анкари прокоментувати його інтерв'ю газеті Hurriyet – одному з найбільших турецьких видань. Як стверджується, він, син колишнього мера міста Кебан, бере участь у бойових діях вже близько двох років.

В матеріалі Челік розповідає про себе і пояснює атаку російських пілотів, які катапультувалися з збитого літака. "Вони п'ять хвилин тому закидали нас бомбами", – говорить він, відзначаючи велику кількість жертв російських бомбардувань серед сирійських туркменів.

Су-24 був збитий в небі над сирійсько-турецьким кордоном 24 листопада. Пілот Олег Пєшков був убитий вогнем з землі, штурман Костянтин Мурахтін вижив, але в операції з його порятунку був убитий Олександр Позиніча. Відповідальність за їх вбивство взяли на себе сирійські туркмени. До інциденту Анкара викликала російського посла з приводу бомбардувань сирійських туркменів, що не мають відношення до ИГИЛ, зате які виступають проти президента Сирії Башара Асада.

Повʼязані теми:

Наступна публікація