МЗС Росії звернулося до Інтерполу через зникнення ймовірного американського топшпигуна Смоленкова

МЗС Росії звернулося до Інтерполу через зникнення ймовірного американського топшпигуна Смоленкова

Фото: pixabay.com

Він працював в адміністрації російського президента.

Міністерство закордонних справ Росії звернулося до Інтерполу з проханням допомогти розшукати ексспівробітника адміністрації президента РФ Олега Смоленкова, якого ЗМІ називають агентом ЦРУ.

Про це заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова, передає ТАСС.

"Через два роки американські ЗМІ вкидають матеріал про те, що він перебуває на території США. Само собою, ці матеріали вимагають перевірки в рамках відповідних процесуальних процедур, норм. У зв'язку з цим перед Інтерполом були поставлені питання щодо факту зникнення іноземного громадянина і його перебування на території Сполучених Штатів", - повідомила вона.

Водночас, Захарова заявила, що вважає інформацію про шпигуна "класичною пропагандою", а використана вона була для впливу на передвиборчу кампанію в США.

"Цільова аудиторія [телеканалу] - широкі маси, не дуже досвідчені в зовнішній політиці, тому особливо сприйнятливі до таких фантастичним фактами, які отримані телеканалом з "достовірних" джерел. Все б нічого, адже це внутрішня справа американців, що дивитися, яким чином їм підносять інформацію, якби канал при цьому цілеспрямовано не працював на нагнітання в США русофобських настроїв, свідомо завдаючи шкоди відносинам між нашими країнами", - підкреслила речниця МЗС Росії.

Нагадаємо, в ексклюзивному матеріалі CNN, яке посилається на джерела в американській розвідці, йдеться, що Центральне розвідувальне управління США у 2017 році витягло з Росії свого топшпигуна, який працював в російському уряді, через побоювання діями свого президента Дональда Трампа.

Зазначається, що рішення про кінець його місії було зумовлене діями Трампа, зокрема тим, що він ділився з росіянами секретними даними розвідки, що могло призвести до викриття американського шпигуна. Воно було прийняте невдовзі після зустрічі Трампа в травні 2017 року з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і послом у США Сергієм Кисляком, в ході якої він поділився даними розвідки про терористів "ІДІЛ" у Сирії, які США передали ізраїльські спецслужби.

Після цієї інформації російські ЗМІ повідомили можливе ім’я цього шпигуна. На їхню думку, його можуть звати Олег Смоленков, який працював секретарем у посольстві Росії в США у Вашингтоні, в апараті уряду РФ і адміністрації президента Росії. 2017 року він разом з дружиною і трьома дітьми поїхав на відпочинок до Чорногорії, після чого вся сім'я зникла.

Австрія оголосила у міжнародний розшук підозрюваного в шпигунстві росіянина

Австрія оголосила у міжнародний розшук підозрюваного в шпигунстві росіянина

Повʼязані теми:

Наступна публікація