МЗС Угорщини просить Україну зберегти Берегівський район в Закарпатській області

МЗС Угорщини просить Україну зберегти Берегівський район в Закарпатській області

Фото: УНІАН

Водночас в Угорщині зазначили, що рішення - за Україною.

Міністер закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав Україну зберегти Берегівський район в Закарпатській області. За його словами, це вигідно обом державам: Україні - тому що Закарпаття є її частиною, а Угорщині – бо на території області проживає 150 тисяч угорців.

Про це 25 червня міністр МЗС Угорщини сказав на спільному брифінгу з очільником МЗС України Дмитром Кулебою у Києві. 

"Ми сподіваємося і дуже просимо уряд України, адже маємо право сформулювати таке прохання, щоби Берегівський район залишився. Рішення, звісно, буде за вами. Але це наше прохання і ми сподіваємося, що ви позитивно поставитеся до нього", – зазначив Сійярто.

Він також назвав очільника МЗС України Дмитра Кулебу своїм "союзником" і виразив сподівання на гарні відносини з новим "губернатором" Закарпаття. 

Своєю чергою, Дмитро Кулеба заявив про поширення фейків щодо Берегівського району в Мережі. "Ключова дезінформація, яка блукає в українському медіапросторі, стосується того, що Україна створює Берегівський район. Україна нічого не створює, Берегівський район давно існує. Відбувається укрупнення районів. Про жодне створення нових – не йдеться", – зазанчив він.

25 червня у Києві також відбулося засідання українсько-угорської економічної комісії, яке не збиралося майже сім років. На зустрічі обговорювалися проєкти співпраці українських і угорських компаній, збільшення обсягів двосторонніх інвестицій, а також зміцнення позицій бізнесу на ринках обох країн. 

Нагадаємо, 10 червня Дмитро Кулеба спростував чутки про утворення Берегівського району на догоду інтересам Угорщини. За його словами, цей район "вже давно і щасливо існує". Наразі йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація