На день горілки в Росії безкоштовно наливали
Сомельє вчив всіх охочих розпізнавати елітну та якісну горілку.

У вівторок, 31 січня, у російської горілки день народження, повідомляє ТСН.
147 років тому Дмитро Менделєєв у Петербурзі захистив дисертацію "Про сполучення спирту з водою". Хоч батько горілки й не він, але деякі вчені вважають, що його робота стала основою для 40-градусного напою.
Сам Менделєєв вважав, що 150 грамів на людину достатньо, але нині його рекомендацій не дотримуються.
В музеї горілки пройшов день відкритих дверей, де розповідали про історію та безкоштовно наливали.
Горілку до Росії завезли чи то генуезці, чи то скандинави, а потім вже й свої - монахи - навчилися виробляти хлібне вино. А взагалі-то росіяни були непитущою нацією. Зеленим змієм-спокусником став Микола II, який запровадив сухий закон, а потім мокру справу підхопив Сталін. Це вплинуло на те, що люди почали виготовляти напій в домашніх умовах та гнати самогон.
Відтоді горілка згубила не одну душу. Мінздоров'я порахувало, що на одного росіянина припадає 18 літрів чистого спирту на рік, включаючи старих та дітей. В той час, коли 14 літрів – критичний показник за даними ВОЗ.
Цікаво, що тут вже й білку відряджали на боротьбу з пияцтвом - спочатку веселу й співочу, а потім змарнілу і погрозливу.
Професійні дегустатори у горілці можуть відрізнити до 50-70 ароматів. Надто у дорогій горілці, яку виробляють з чистої води кавказьких річок чи артезіанських глибин Неви, вирощують без мінеральних добрив з урахуванням руху сонця, місяця чи сузір'їв. Або у вінтажній горілці – із пшениці врожаю одного року, зібраної з однієї спеціально відведеної для цієї мети невеличкої ділянки.
"Перша ознака, за якою дегустатор визначає, чи є горілка елітною та якісною, це так звані ніжки або сльози. У доброї горілки вони є довгими та жирними. Стікають довго та красиво", - розповів сомельє Антон Галкін.