На Філіппінах щонайменше 2 тисячі людей бояться втекти з утримуваного бойовиками міста Мараві

За час протистояння бойовики убили щонайменше 19 цивільних осіб, включаючи жінок та дітей.

Щонайменше 2 тисячі людей не можуть втекти з філіппінського міста Мараві, що на острові Мінданао, де уже майже тиждень відбувається збройне протистояння між армією Філіппін та угрупованням Мауте, яке відноситься до "Ісламської держави". Про це повідомляє AFP News.

Президент Родріго Дутерте ввів військовий стан по всій південній частині Філіппін незабаром після того, як почалися бойові дії, попередивши, що бойовики намагаються встановити халіфат на території острова Мінданао.

Битви на вулицях міста Мараві не вщухають. Влада занепокоєна долею тих, хто залишається там, як у пастці. 

"Вони надсилають нам текстові повідомленнями і кличуть нас на допомогу", - заявив представник провінційного комітету з управління кризою.

За його словами, близько 2 тисяч людей не можуть втекти з міста, оскільки вони бояться нарватися на контрольно-пропускні пункти бойовиків.

Як стверджує влада, бойовики вже убили щонайменше 19 цивільних осіб, включаючи жінок і дітей. Під час зіткнень загинули 17 військових армії Філіппін. Також був убитий 61 бойовик.

Крім того, у неділю вранці на околиці міста Мараві було знайдено вісім тіл, які були скинуті з моста. 

Одна зі свідків вбивста цивільних осіб, Мирна Бандунг, католицька жінка, розповіла журналістам, що її не вбили тому, що вона змогла прочитати мусульманську молитву.

Зазначимо, місто Мараві є осередком ісламської культури, утім там проживає багато християн. 

Більшість жителів міста бігли в сусідні міста.

У вихідні військові оголосили, що посилять бомбардування міста, щоб знищити бойовиків, які там переховуються. На запитання, чи не бояться військові, що під бомбардування підпадуть мирні жителі, військовий представник, бригадний генерал Рестітута Паділья заявив журналістам, що авіаудари буде зроблено з точністю. Однак він сказав, що вибухи триватимуть залежно від того, у яких районах ховаються бойовики.

Тим часом, за даними кореспондента AFP, у понеділок, 29 травня, була чутна потужна стрілянина біля головного університету в Мараві. 

Нагадаємо, протистояння у місті тривають від вівторка, 23 травня. Тоді бойовики взяли у заручники священика та ще 14 інших людей з церкви і підпалили будівлю. Доля цих заручників залишається невідомою.

Як заявив президент Дутерте і воєначальники, більшість бойовиків належать до місцевого угруповання Мауте, яке присягло на вірність "Ісламській державі". За оцінками уряду, Мауте має близько 260 прихильників. До угруповання приєдналися малазійські, індонезійські, сінгапурські та інші іноземні бойовики.

Крім того, повідомляється, що з в'язниці на острові втекло близько 100 ув'язнених, які також приєдналися до угруповання.

Так, співпраця між ісламістськими бойовиками, злочинцями і корумпованими політиками поширена у всьому Мінданао, де мусульманські сепаратистські повстання забрали понад 120 тисяч життів від 1970 року.

Основні мусульманські групи повстанців підписали угоду з урядом, відмовившись від своїх амбіцій в обмін на автономію.

Утім Мауте та інші дрібні групи є безкомпромісними і не зацікавлені в проведенні переговорів, тому в останні роки вони звертаються за допомогою до "Ісламської держави" з метою встановити халіфат на острові.

Дутерте заявив, що готовий застосовувати військовий стан доти, доки це буде необхідно, щоб покласти край загрозі тероризму. Президент готовий ігнорувати конституційно санкціоновані гарантії, такі як Верховний суд і нагляд Конгресу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація