На кордоні Азербайджану та Вірменії поновилися бої: країни обмінялися звинуваченнями в обстрілах

На кордоні Азербайджану та Вірменії поновилися бої: країни обмінялися звинуваченнями в обстрілах

Фото: stratfor.com

Азербайджан повідомляє про загиблих з боку цивільних.

Міноборони Азербайджану заявило, що збройні сили Вірменії обстріляли позиції азербайджанських військових "вздовж всієї лінії фронту" в районі Нагірного Карабаху. Водночас прем'єр-міністр Вірменії звинувачує в атаці військових Азербайджану.

У азербайджанському відомстві повідомляють: "27 вересня близько 06:00 збройні сили Вірменії, здійснивши масштабні провокації, піддали інтенсивному обстрілу позиції азербайджанської армії уздовж всієї лінії фронту і наші населені пункти, розташовані в прифронтовій зоні, з великокаліберної зброї, мінометів і артилерійських установок різного калібру".

Зазначається також, що війська Азербайджану вживають відповідних заходів "з метою припинення цієї провокації супротивника і забезпечення безпеки цивільного населення".

Водночас прем'єр Вірменії Нікол Пашинян на своїй Facebook-сторінці написав, що Нагірний Карабах "атакував противник". "Армія оборони успішно чинить опір атаці. Ситуація знаходиться в оперативній розробці, інформація буде узагальнюватися і передаватися у разі необхідності", - йдеться в його повідомленні.

Прессекретар президента невизнаної Нагірно-Карабахської республіки Ваграм Погосян також звинувачує в обстрілах Азербайджан. Він зазначив, що "відповідь буде відповідною". "Сьогодні рано вранці противник перейшов в активний наступ на всій лінії зіткнення. Обстрілу піддаються і мирні населені пункти, в тому числі столиця Степанакерт. Ми закликаємо населення сховатися", - написав він у Facebook.

Нагадаємо, 20 вересня президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Вірменія готується до нової великої війни, концентруючи свої сили недалеко від лінії зіткнення двох країн в районі Нагірного Карабаху. Він зазначив, що Азербайджан готовий оборонятися і попередив вірменів про серйозні наслідки їхніх "планів".

  • 12 липня на кордоні Азербайджану і Вірменії спалахнув збройний конфлікт. Країни обмінялися звинуваченнями щодо того, хто почав атаку.
  • Наступного дня Євросоюз зробив заяву з приводу сутичок та закликав країни боротися не між собою, а з пандемією коронавірусу. 
  • Сутички між вірменами та азербайджанцями пов'язані з давнім етнічним конфліктом за контроль над Нагірним Карабахом. У лютому 1988 року регіон заявив про вихід з Азербайджанської РСР.
  • Азербайджан намагався повернути регіон, але протягом воєнного конфлікту з вірменами 1992-1994 років втратив контроль над Нагірним Карабахом та семи районами, прилеглими до нього. Військові сутички між країнами не припинилися і після оголошення перемир'я. Наразі проголошена у вересні 1991 року Нагірно-Карабаська Республіка залишається невизнаною державою. 

    Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир’я в Нагірному Карабаху

    Вірменія та Азербайджан домовилися про перемир’я в Нагірному Карабаху

Повʼязані теми:

Наступна публікація