На кордоні Киргизстану та Таджикистану сталася перестрілка: є 1 загиблий і 17 поранених

На кордоні Киргизстану та Таджикистану сталася перестрілка: є 1 загиблий і 17 поранених

Фото: Міністерство оборони Киргизстану

Ділянки держкордону періодично стає зоною конфліктів між двома країнами.

На кордоні Киргизстану та Таджикистану 28 квітня сталася перестрілка між військовими.

За інформацією видання 24.kg, за медичною допомогою звернулися 17 постраждалих. Є один загиблий.

Конфлікт почався після того, як таджицька сторона стала встановлювати камери відеоспостереження на електричному стовпі біля пункту з розподілу води "Головний" в селі Кок-Таш Баткенську району. Місцеві жителі зажадали зняти камеру, але таджики відмовилися. Сторони почали закидати один одного камінням. Після почалася стрілянина.

Державний комітет національної безпеки (ДКНБ) Таджикистану стверджує, що військові Киргизстану відкрили вогонь по таджицьким прикордонникам.

Своєю чергою Прикордонна служба Держкомітету національної безпеки Киргизстану запевняє, що інцидент був спровокований таджицькою стороною.

Як повідомляє "Інтерфакс", ситуація загострилася вранці, 29 квітня, коли громадяни Таджикистану почали обстрілювати проїжджаючі автомашини громадян Киргизії з мисливських рушниць.

У Бішкеку на мітинг на підтримку жителів Баткенської області Киргизстану, де стався конфлікт, вийшли близько ста осіб. Вони пропонують скласти список добровольців, які поїдуть захищати кордони країни.

З сіл Ак-Сай, Ак-Татир і Самаркандек Баткенській області, де загострилася ситуації, евакуйовані 400 жителів.

До місця конфлікту почали стягувати військову техніку.

У Таджикистані вважають, що водорозподільний пункт розташований на їхній території. "Згідно з картами 1924-1927, а також 1989 років, цей об'єкт повністю належить РТ і з 1968-го використовувався для зрошення і водопостачання прикордонних районів Таджикистану, Киргизстану та Узбекистану", — впевнені в Душанбе.

У Киргизстані розглядають об'єкт як спірний.

Відзначимо, що протяжність кордону між країнами становить 976 кілометрів, проте тільки 504 з них демарковані. Ділянки держкордону періодично стають зоною конфліктів між місцевим населенням або прикордонниками двох країн.

Нагадаємо, що в Киргизстані пройшли дострокові вибори президента і референдум по формі правління. Новим, шостим президентом країни став лідер протестів Садиров Жапаров.

Повʼязані теми:

Наступна публікація