На охопленому протестами Гаїті скоїли замах на вбивство президента

Опозиція вимагає відставки голови держави.

На Гаїті намагалися вбити президента країни Жовенеля Моіза. Стрілянина сталася під час церемонії з нагоди 212-ї річниці смерті засновника країни Жана-Жака Дессалінеса.

Про це пише місцеве видання Haiti Libre.

Невідомі відкрили вогонь, коли Моіз покладав квіти на честь "батька нації". Президент Гаїті не постраждав, але поранення отримали принаймні два його охоронці, у тому числі один з керівників охорони.

Про долю нападників нічого не повідомляється.

Незважаючи на замах, Жовенель Моіз не скасував інші заходи, призначені на цей день. Зокрема, він відвідав святкову месу.

Тим часом у Гаїті тривають масові протести через корупційний скандал, пов'язаний з PetroCaribe - програмою пільгових постачань венесуельської нафти країнам Карибського басейну. Урядовці часів двох колишніх президентів Гаїті у 2008-2016 роках звинувачуються у розкраданні коштів від цієї програми, зловживанні владою і фальсифікації результатів виборів. Жовенель Моіз вважається ставлеником попереднього президента, тому опозиція вимагає його відставки.

У середу, коли було скоєно замах на гаїтянського президента, внаслідок сутичок мітингувальників з поліцією загинула одна людина, десятки отримали поранення, у тому числі 10 поліцейських, передає Reuters.

Нагадаємо, у липні на Гаїті спалахнули криваві протести через підвищення цін на пальне. Народ обурило рішення уряду підняти на 38% ціни на бензин, на 47% на дизель та на 51% на гас. Через це столиця Порт-о-Пренс та її околиці були фактично паралізовані – місцеві мешканці облаштували барикади з палаючих шин на основних маршрутах міста. Через деякий час через протести уряд на на чолі з прем'єром Джеком Лафонтантом пішов у відставку. 

Хвиля протестів розпочалась на Гаїті через відсутність гуманітарної допомоги

Хвиля протестів розпочалась на Гаїті через відсутність гуманітарної допомоги

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація