На позицію Трампа щодо України впливали Путін та Орбан. Обидва говорили йому про негативне ставлення до Зеленського - WP

На позицію Трампа щодо України впливали Путін та Орбан. Обидва говорили йому про негативне ставлення до Зеленського - WP

Фото: Associated Press

Чиновники Білого дому були категорично проти зустрічі Трампа і Орбана.

Негативне ставлення до України та нового президента Володимира Зеленського у президента США Дональда Трампа посилилося після розмов із російським президентом Володимиром Путіним та угорським прем’єром Віктором Орбаном.

Про це у своєму матеріалі пише The Washington Post.

Зазначається, що дослівно жоден із цих двох не закликав Трампа до, наприклад, ініціювання розслідування проти ексвіцепрезидента Джо Байдена або до розслідування до втручання України у вибори в США, однак їхні оцінки лише укріпили негативне сприйняття України Трампом.

Роль Путіна та Орбана у цьому описав заступник помічника держсекретаря Джордж Кент. Він розповів, що вплив цих двох лідерів закріпив у Трампа досить скептичне ставлення до Зеленського.

У розмові із Трампом на початку травня, за словами американського чиновника, Путін "робив те, що робить завжди", намагаючись підірвати відносини США та України. "Він завжди говорив, що Україна - це просто лігво корупції", - пояснив чиновник.

У самому Білому домі намагались збалансувати ці думки і чиновники намагались вплинути на Трампа щодо його позиції, однак цього року негативне ставлення переважило через звільнення низки високопосадовців, зокрема міністра оборони Джима Меттіса, голови Адміністрації Джона Келлі, які лобіювали надання військової допомоги Україні. Радник із нацбезпеки США Джон Болтон також був одним із активних критиків Росії у питанні війни з Україною.

За словами Кента, у Білому домі були оптимістично налаштовані щодо взаємин Трампа і Зеленського після їхньої розмови у квітні, однак згодом позиція американського президента значно змінилась. У період між перемогою Зеленського на виборах та його інавгурацією Трамп спілкувався із Путіним, а також мав особисту зустріч із Орбаном. Окремо Трамп зустрічався із Путіним вже на саміті G20 в Японії.

Джерела видання розповіли, що під час розмови із Путіним 3 травня Трамп запитав його про ставлення до Зеленського. Російський президент повідомив, що ще не говорив із ним, однак описав його як коміка, який має зв’язки із олігархом, якого зневажають у Кремлі.

У травні відбувся і візит Орбана до Білого дому, проти якого була більшість співробітників адміністрації Трампа. Вони боялись, що Трамп та Орбан можуть зблизитись.

"Загалом, всі погодилися - жодної зустрічі з Орбаном не має бути. Ми були проти цього, тому що [ми] знали, що є великий шанс, що Трамп і Орбан об’єднаються та поладать один із одним", - сказав причетний до внутрішніх дискусій колишній чиновник Білого дому.

За словами джерел, розмова Орбана і Трампа лише укріпила його негативне ставлення до Зеленського. Зокрема, угорський прем’єр скаржився президенту США на конфлікт у Закарпатті і на начебто утиски угорської меншини. Водночас, вони зазначають, що ворожість Орбана до Зеленського є також ідеологічною, оскільки український президент позиціонує себе як орієнтований на Захід реформатор, тоді як прем’єр Угорщини є одним із найголовніших євроскептиків в ЄС.

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Фото: ТСН.ua

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація