На референдумі в Ірландії громадяни проголосували проти заборони абортів

На референдумі в Ірландії громадяни проголосували проти заборони абортів

Вибори в Ірландії / Фото: Reuters

У цей самий час обирали й президента країни.

В Ірландії разом з виборами президента відбувся референдум щодо "закону про богохульство", який забороняє аборти в країні. 

Про це повідомляє The Guardian.

Запитання на референдумі ставилося так: скасовувати чи ні конституційну заборону. За результатами екзит-полів, 71,1% учасників референдуму проголосували за скасування, а 26,3% - проти. Інші підрахунки прогнозують 69% і 31% відповідно.

Референдум відбувся разом з виборами президента країни. Екзит-поли показують, що президентом на другий термін з 56% голосів переоберуть Майкла Гіґґінса, кандидата від Лейбористської партії. Проте в Ірландії президент грає лише репрезентативну роль, головна ж належить голові уряду.  

Ірландія останнім часом переживає боротьбу проти релігійної упередженості. 2015 року громадяни голосували за дозвіл на одностатеві шлюби, тепер борються за право на аборти. Востаннє судове переслідування за богохульство відбувалося 1855 року, проте три роки тому поліція розслідувала висловлення коміка на ТБ, коли той назвав бога "маніяком" та "примхливим". Розслідування припинили, коли з'ясували, що недостатня кількість людей проявила обурення. 

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Вардакар також підтримує як ЛГБТ-рух, так і скасування заборони на аборти. Він заявляє, що наразі відбувається "кульмінація тихої революції, яка триває вже 10-20 років". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація