На саміті ООН 193 країни схвалили декларацію щодо біженців та мігрантів

На саміті ООН 193 країни схвалили декларацію щодо біженців та мігрантів

Фото: Прес-центр ООН

Нью-Йоркська Декларація має рекомендаційний характер.

Лідери 193 країн схвалили Нью-Йоркську Декларацію про біженців та мігрантів, яка містить заходи щодо захисту переміщених осіб.

Відповідний документ був прийнятий 19 вересня на Саміті по біженцям і мігрантам в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, повідомляє Центр новин ООН.

Держави-члени ООН пообіцяли забезпечити захист прав всіх біженців і мігрантів, незалежно від їх статусу. В першу чергу вони мають намір домагатися поліпшення умов у країнах, звідки прибувають біженці, щоб їм більше не доводилося покидати свої будинки. Виконання положень Декларації дозволить поліпшити ситуацію при прийомі біженців і мігрантів на кордоні і в країнах, які їх приймають.

Документ передбачає, що після прибуття в нову країну біженці і мігранти зможуть брати участь в програмах по інтеграції – навчатися мові і мати доступ до освіти. Всі діти мігрантів повинні піти в школу в перші місяці після прибуття в нову країну. У Декларації йдеться про гранти на навчання, про робочі місця.

"Коли ми втілимо прийняту сьогодні Декларацію в реальність, то більше дітей зможуть відвідувати школу, більше працездатних людей зможуть без остраху займатися пошуком роботи за кордоном, не вдаючись до послуг контрабандистів", - заявив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, виступаючи на відкритті Саміту.

Нагадаємо, кількість людей, які вимушено залишили своє місце проживання через військовий конфлікт, досягло найвищих показників за всю історію. На кінець 2015 року 65,3 мільйона людей були біженцями, особами, які подали прохання про отримання притулку, або внутрішньо переміщеними особами. За минулий рік їхня кількість зросла на 5 млн осіб. Біженцем є приблизно кожна 113-а людина на планеті, а половина всіх біженців - вихідці з Сирії, Афганістану і Сомалі.

Порошенко виступив на Генасамблеї ООН

Порошенко виступив на Генасамблеї ООН

Повʼязані теми:

Наступна публікація