Над Європою помітили радіоактивну хмару, що могла прийти з Уралу

Над Європою помітили радіоактивну хмару, що могла прийти з Уралу

Фото: Getty Images

Про це повідомили французькі дослідники.

Французькі дослідники повідомили, що над Європою було помічено радіоактивну хмару, що могла виникнути через витік рутенію-106 на території Росії або Казахстану, пише Reuters.

Зазначається, що хмару з високим рівнем радіонукліду, який утворюється під час розпаду атомів у ядерному реакторі, вчені помітили ще в останні дні вересня. А вже на початку жовтня у лабораторії підтвердили, про наявність рутенію-106 в атмосфері більшості європейських країн. Вчені наголосили на тому, що у природі речовина самостійно не виникає. Та додали, що жодної шкоди здоров'ю людей чи довкіллю країн хмара не несла.

Однак зазначили, що у разі такого випадку у Франції, влада евакуювала би населення у радіусі кількох кілометрів від місця викиду.

Дослідники вважають, що інцидент міг трапитися на атомній електростанції або в центрі радіоактивної медицини в зоні на південь від Уральських гір, тобто у Росії або Казахстані. Влади обох країн наразі жодних коментарів виданню не дали.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Швеції зростають побоювання з приводу стада радіоактивних диких кабанів, які рухаються на північ через всю країну. У однієї з тварин, убитої мисливцями, рівень радіації у 10 разів перевищив норму. 

Радіація кордонів не визнає

Радіація кордонів не визнає

Повʼязані теми:

Наступна публікація