Напад на танкери поблизу Оману: США розглядають можливість військового удару по Ірану – Помпео

Напад на танкери поблизу Оману: США розглядають можливість військового удару по Ірану – Помпео

Фото: Associated Press

Вашингтон має за мету стримувати Тегеран.

На тлі зростання  напруженості між США і Іраном через нещодавні напади на цивільні нафтові танкери в Оманській затоці держсекретар США Майк Помпео заявив, що адміністрація Трампа розглядає "повний спектр варіантів" - включаючи військовий удар - для протидії уряду у Тегерані.

Про це повідомляє американський телеканал CBS.

"Сполучені Штати розглядають повний спектр варіантів", - сказав Помпео в ефірі телеканалу. "Ми кілька разів проінформували президента про них. Ми будемо продовжувати тримати його в курсі. Ми впевнені, що ми можемо прийняти низку дій, які можуть відновити стримування [Ірану], яке є нашою місією".

У відповідь на пряме питання, чи обговорюються також військові дії проти Ірану, головний дипломат Америки відповів: "Звичайно".

На запитання, чи має адміністрація Трампа правові підстави на вторгнення в Іран без дозволу Конгресу, Помпео сказав, що, на його думку, має.

"У нас завжди є дозвіл на захист американських інтересів", - сказав він, додавши, що адміністрація вживатиме лише тих заходів, які будуть "законними".

Нагадаємо, у затоці Омана 13 червня з двох танкерів надійшли сигнали лиха. За даними арабських ЗМІ, на суднах, що були поблизу берегів Ірану, сталися вибухи і почалася пожежа. Вони ж повідомляють, що по одному з танкерів була випущена торпеда, другий постраждав від вибуху магнітної міни.

Атаки зазнали танкер Front Altair норвезької компанії Frontline, а також танкер Kokuka Courageous, яким володіє японська транспортна компанія Kunihana Sangyo. В результаті атаки спалахнули пожежі, а норвезьке судно затонуло. На його борту перебували 23 людини - переважно громадяни Грузії, Росії та Філіппін. Вони, як і близько двох десятків моряків-філіппінців, які перебували на борту японського судна, були врятовані та евакуйовані. В Японії та Норвегії вже офіційно підтвердили, що танкери належать компаніям цих країн. Уряди Сполучених Штатів та Великої Британії вважають Іран відповідальним за напади на танкери в Оманській затоці.

ООН збирає Радбез через вибухи на танкерах в Оманській затоці

ООН збирає Радбез через вибухи на танкерах в Оманській затоці

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація