Наркотиків на $14 млрд і 33 вбивства. У Штатах судять наркобарона з Мексики Ель Чапо

Наркотиків на $14 млрд і 33 вбивства. У Штатах судять наркобарона з Мексики Ель Чапо

Фото: Reuters

Проти затриманого виступив його уже колишній друг і бухгалтер.

У Нью-Йорку цього тижня почався суд над Хоакіном Арчивальдо Гусман Лоерою або відомого як "Ель Чапо" (коротун), якого в Сполучених Штатах назвали "ворогом суспільства номер один". 

Його підозрюють у тому, що він постачав до Штатів чверть усіх наркотиків із Мексики, а також до вбивства 33 осіб. Як зазначається у сюжеті ТСН.Тиждень, в одній із розмов із журналістами Ель Чапо сказав, що наркотрафік - це наша культура, яку ми успадкували від батьків.

Ель Чапо хотів обійняти дружину, але суддя цього не дозволив. Емма Коронер Айспуро вийшла заміж за наркобарона у 18 років, а до того він, кажуть, платив за її перемоги на шкільних конкурсах краси. 

На судовому засіданні екс-бухгалтер і друг наркобарона Хесус Замбада розповів всьому світу кухню найбільшого наркокартелю, який перетворив своїх босів на мільярдерів. Купуючи в Колумбії величезні партії кокаїну - в середньому по 15 тон кожна - вони переправляли наркотик до Штатів. Кіло собівартістю 3 тисячі доларів і коштом перевезення ще в 7-9 тисяч доларів продавалося в Лос-Анджелесі за 20 тисяч, в Чикаго за 25 тисяч, у Нью-Йорку - за 35 тисяч. Готівку переправляли назад до Мексики, більша її частина йшла на нові закупи з Колумбії, світовій кокаїновій житниці. Вантажі через кордон з Америкою доправляли найдивовижнішими способами: великими і надлегкими літаками, машинами і кораблями, окремими кур’єрами і цілими загонами, в руках і шлунках. За масштабами кокаїнової контрабанди наркокартель Сіналоа нагадує велетенську логістичну фірму. Один із директорів якої тепер вдає, наче був простим клерком, тож американських законів особисто, з власної волі не порушував.

Ель Чапо супроводжували посиленими заходами безпеки у США: навколо десятки машин, кількасот копів у формі та штатському. І це не просто обережність: Ель Чапо ймовірніше за все визнають винним і це означатиме довічне ув’язнення, з якої він уже тікав, чого дуже бояться.

Хоакін Арчивальдо Гусман Лоера народився в мексиканській глибинці - ніхто не може точно сказати коли, приблизно 60 років тому. Батько вирощував опій, дядько - одним із перших в околиці почав перевозити наркотики. До школи Хоакін не ходив - найближча була за 100 км.

"Я торгував хлібом який мама пекла, апельсинами, цукерками", - стверджує він.

Спершу цукерками, потім марихуаною, згодом долучився до місцевого картелю і почав возити до Штатів кокаїн центнерами і навіть тоннами. Невдовзі до нього пристало прізвисько "Коротун" або іІспанською "Ель Чапо". Але жартувати з його росту перестали дуже швидко друзі і вороги. Не збираються недооцінювати Ель Чапо і в Америці.

В’язницю на Манхетені по той бік протоки Іст Рівер, де тримають Ель Чапо - і федеральний суд на цьому боці, в Брукліні - сполучає Бруклінський міст, завантажений майже цілодобово. Відтепер щопонеділка вранці і щоп’ятниці ввечері - в найгірші години пік - його повністю перекриватимуть, щоб цю трикілометрову дистанцію кортеж Ель Чапо долав за безпрецедентних заходів безпеки. Це набагато гірше для міста, ніж скажімо закрити Південний міст у Києві.

За підрахунками, він ввіз до Сполучених Штатів кокаїну та героїну на суму в 14 мільярдів доларів. Це лише те, що американські прокурори точно можуть довести. Важко уявити собі таку гору білого порошку, а ще важче уявити гору трупів, яку заради цього звів Ель Чапо.

У Нью-Йорку триває суд над найвідомішим наркобароном світу Ель Чапо

У Нью-Йорку триває суд над найвідомішим наркобароном світу Ель Чапо

Переглянувши два серіали про Ель Чапо, важко сказати одразу - це справді відео з шолома мексиканського військового чи художня постановка. Але ні, це - справжнє. Одне з правил американського суду - присяжним не можна знати про справу, яку вони розглядають. Знайти таких людей, коли йдеться про Ель Чапо - неможливо. Принаймні третина журі бачили серіали про нього, інші просто дивилися новини, наприклад, про зухвалі втечі Ель Чапо з мексиканських в’язниць. Ддокументальні кадри були з не меншою інтригою, ніж художні.

Першого разу з-за ґрат він вислизнув у кошику для білизни. Із другої в'язниці - на мотоциклі під землею. Кілометровий тунель прорубали прямо в його камеру. Сценаристи певно кусають лікті від заздрощів. Три десятки охоронців переконують: нічого не знали, але американська прокуратура підозрює: все набагато гірше, ніж корумповані тюремні наглядачі. Ель Чапо одного за одним підкупав не лише окремих людей у мексиканській армії та поліції, а й мексиканських президентів. Ель Чапо мав народну любов накшталт Робін Гуду, хоч і вельми кривавий. Його наркоімперія годувала велетенську кількість простих виконавців.

Відомо, що Ель Чапо утримують в неприступній фортеці, яка гірша за Гуантанамо. В'язницю називають навіть ГУЛАГом.

Кажуть, що в одиночки, де сидять найлютіші злочинці, ледь пробивається світло. Саме з таких Ель Чапо тікав уже двічі. Наразі він не у формі. Принаймні, так твердять адвокати, які розповідають про провали в пам`яті, галюцинації, глибоку депресію і безсоння. Однак на свого колишнього приятеля, ключового свідка Хесуса Cамбаду, коли той розповідає про секрети картелю, він дивиться абсолютно притомно і геть не по-доброму. Адвокатам спілкуватися з пресою заборонено.

Лінія захисту: Хоакіна Гусмана підставили, бо і попередній, і нинішній президенти Мексики справді брали мільйонні хабарі від картелю Сіналоа. Ель Чапо, начебто, став цапом відбувайлом, насправді ж він хай і торгував наркотиками - геть не в тих масштабах. 

Про свій бізнес сам Ель Чапо в своєму єдиному інтерв‘ю сказав таке: "Якби наркотики не купляли - їх би ніхто не продавав. Попит зростає з кожним днем і обороти теж".

Любов до слави і жінок занапастила найбагатшого наркобарона. Дівчат до нього водили навіть у тюрму, одружений він був принаймні чотири рази. Щойно Ель Чапо вдруге втік із в’язниці - зустрівся з акторкою Кейт Дель Кастільйо, бо вже тоді марив про світову славу. Лише вона була гідна увічнити його в історії. Кейт погодилась. Мало того привезла з собою оскароносного Шона Пенна. Актори записали з наркобароном його знамените 17-хвилинне інтерв'ю. Та спецслужби використали цю неймовірну авантюру на всі 100%. Вони встановили розташування лігва Ель Чапо, тому наступна глава його біографії - раптове затримання.

Цього разу втекти не вдалося. Ель Чапо екстрадували до Штатів. Під час першого ж засідання суду одну з присяжних довелося замінити: від розповіді про злочини в неї не витримали нерви.

Напруженішого процесу Нью-Йорк давно не бачив, якщо вже з третього дня в залі суду компрометують мексиканських президентів - важко навіть уявити, до кого поведе наступна ниточка, якщо Ель Чапо не втече звідси раніше. 

Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація