"Народна" інавгурація Тихановської: білорусів закликають до страйків та акцій протестів

"Народна" інавгурація Тихановської: білорусів закликають до страйків та акцій протестів

Фото: Associated Press

Людей просять виходити з портретами опозиціонерки.

У Білорусі закликають виходити на вулиці міст із портретами Світлани Тихановської, яку багато хто вважає справжньою переможницею президентських виборів. Таким чином хочуть провести "народну" інавгурацію опозиціонерки. 

Про це розповіли у ТСН.Ранок.

Оскільки політикиня наразі перебуває у Литві, тому білорусів закликають виходити на вулиці з її портретами. Крім того, на найближчі дні опозиція призначила загальнонаціональний страйк. Працівників держпідприємств закликають не виходити на роботу.

Зараз протести проти Лукашенка тривають, але вони нечисленні. Натомість у вихідні плануються масові мітинги і демонстрації. У Мінську  напередодні мітингарі виходили невеликим групами, вони ставали в ланцюги вздовж доріг із біло-червоними прапорами.

"Народна" інавгурація Тихановської: білорусів закликають виходити на вулиці з її портретами.

"Народна" інавгурація Тихановської: білорусів закликають виходити на вулиці з її портретами.

Тим часом у тамтешньому МВС вже залякують протестувальників застосуванням бойової зброї. Міністерство оприлюднило, як стверджується, аудіозапис з чергових міліцейських частинин про нібито скарги на дії протестувальників від мінчан. Ті, мовляв, пропонують силовикам діяти ще жорсткіше.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента. Після оприлюднення даних перших екзит-полів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни. Сталися перші сутички з ОМОНом. Почалися масові протести. 

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднила результати виборів. Згідно з офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. Вона не визнала результати виборів та оголосила себе переможцем. 11 серпня зранку Тихановська виїхала до Литви.

23 вересня у Палаці незалежності в Мінську потай провели інавгурацію Олександра Лукашенка — він "офіційно обійняв посаду президента Білорусі". Білоруська опозиція закликала до безстрокових акцій непокори у відповідь на секретну інавгурацію Лукашенка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація