Навальний прогнозує Росії проблеми з економікою і НАТО в разі анексії Криму

Навальний прогнозує Росії проблеми з економікою і НАТО в разі анексії Криму

Навальний відреагував на події в Криму / Фото: Фото EPA/UPG

Опозиціонер впевнений, що півострів ніхто не визнає.

Деякі суб'єкти РФ можуть вийти з її складу після можливого приєднання до Росії Криму.

Таку думку висловив опозиційний політик Олексій Навальний.

Він нагадав, що Росія зобов'язалася гарантувати територіальну цілісність України в обмін на відмову останньої від ядерної зброї, підписавши в 1994 році Будапештський меморандум. Навальний також зауважив, що у 2005 році президент Росії Володимир Путін виступав проти перегляду кордонів, сформованих після розпаду СРСР.

Опозиціонер не виключає ослаблення російської економіки, якщо станеться приєднання Криму. "Це велика стратегічна помилка, яка вийде нашій країні боком", - сказав він.

Зокрема, за словами політика, входження Криму до складу Росії призведе до розширення НАТО, появи поблизу російських кордонів нових систем ПРО і зниження ролі міжнародних організацій.

Як альтернативний варіант, Олексій Навальний запропонував зберегти півострів у складі України з розширеною автономією. При цьому потрібно ввести заборону на обмеження у використанні російської мови та запровадити гарантії безкоштовного і безстрокового перебування Чорноморського флоту РФ в Криму. Крім того, додатковою мірою мають стати гарантії того, що Україна не вступить до НАТО.

Також російський опозиціонер впевнений, що приєднання Криму до Росії не відбудеться. "Ми побачимо класичну путінську історію "два кроки вперед, крок назад", - вважає він, пояснивши, що півострів, швидше за все, стане територією, незалежність якої визнають лише Росія і дружні їй країни.

Раніше джерела в США повідомили, що Грузія може отримати План дій щодо членства в НАТО у вересні цього року, якщо Крим за підсумками незаконного референдуму увійде до складу Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація