Найгарячіша політична точка Європи. Каталонія сьогодні визначиться зі своєю долею

Найгарячіша політична точка Європи. Каталонія сьогодні визначиться зі своєю долею

Фото: Reuters

Парламентарі регіону вирішать, що робити з результатами референдуму про від'єднання від Іспанії.

Бути чи не бути Каталонії незалежною, має вирішити парламент іспанської провінції. Конституційний суд заборонив депутатам проводити сесію, але парламентарі все одно мають намір зібратися, аби обговорити майбутнє регіону і як реагувати на результати референдуму. У ньому, за даними каталонської влади, взяло участь майже половина всіх виборців і 90% із них проголосували за незалежність регіону.

Про це передає кореспондент "Радіо Свобода" Яна Брензей, ідеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Напередодні в усій Іспанії відбулися акції противників відокремлення. У Барселоні, за інформацією поліції, у такому мітингу взяли участь 350 тисяч людей. Організатори називають більшу цифру - майже мільйон.

В Іспанії тисячі людей вийшли на вулиці Барселони проти виходу Каталонії з-під влади Мадрида

В Іспанії тисячі людей вийшли на вулиці Барселони проти виходу Каталонії з-під влади Мадрида

На щастя, обійшлося без жодних сутичок чи провокацій. Мітинг був абсолютно мирний, навіть святковий. Обгорнуті у прапори Іспанії та Каталонії люди обіймалися та співали пісень, а також скандували: "Пучдемонта під арешт". Карлес Пучдемонт - голова Женералітату (уряду) Каталонії. Участь в акції, до речі, взяли навіть нобелівський лауреат з літератури Маріо Варгас Льйоса та колишній президент Європарламенту Жозеф Борель.

Чи вплинуть масові акції на рішення парламенту, більшість в якому - за відокремлення Каталонії, стане відомо вже сьогодні.

Тим часом колишній лідер Каталонії, прихильник незалежності регіону Артур Мас напередодні заявив, що регіон наразі до цього не готовий, бо не вирішені питання із роботою судової та податкової систем у новій країні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація