Уже спікер і головний претендент на пост президента Казахстану. Головне про Даригу Назарбаєву

Уже спікер і головний претендент на пост президента Казахстану. Головне про Даригу Назарбаєву

Фото: Associated Press

Дарига Назарбаєва в казахстанській політиці вже тривалий час.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв 19 березня у своєму зверненні до народу оголосив про свою відставку. Країною він почав керувати ще за часів Радянського Союзу і загалом очолював її протягом 30 років.

Як і у майже всіх пострадянських країнах Середньої Азії, незважаючи на республіканську форму державного правління, лідери цих держав правлять по кілька десятків років, а після того, як вже фізично не мають змоги виконувати свої обов’язки, намагаються призначити своїм наступником когось із власної сім’ї. Свого часу це успішно зробив екс-президент Азербайджану Гейдар Алієв, посадивши на своє крісло сина Ільхама.  А тому, найбільш вірогідним наступником Назарбаєва на посаді президента Казахстану називають його старшу дочку, 55-річну Даригу Назарбаєву.

ТСН.ua зібрав основні факти про можливу майбутню президентку країни.

Дарига Назарбаєва має три освіти – вона кандидат історичних наук та доктор політичних та економічних наук. Навчалась у Казахському національному університеті, а також у Московському державному університеті.

У середині 1990-х років вона стала генеральним директором державного казахстанського телеканалу. Вона одразу ж зробила його автономною структурою, однак продовжуючи працювати на державні кошти. Окрім цього, Назарбаєва була власницею ще низки казахстанських ЗМІ. 2001 року вона запропонувала проводити щорічний Євразійський медіафорум, який почав свою роботу від 2002 року.

Серед бізнесу, який належить доньці Назарбаєва, називають також і Національну атомну компанію "Казатомпром" та банк "Нурбанк", де вона свого часу очолювала раду директорів.

Однак вже 2003-го Дарига Назарбаєва розпочала свою політичну кар’єру, утворивши провладну партію "Асар", якою керувала до 2006 року. Тоді її партія та ще кілька влились в офіційну керівну партію її батька "Отан". Це об’єднання отримало назву "Нур Отан".

 2007 року стався серйозний скандал із її чоловіком, бізнесменом Рахатом Алієвим. У нього виник публічний конфлікт із Назарбаєвим, унаслідок чого він втік до Австрії, а в Казахстані його засудили до 20 років ув’язнення. Того ж року таємно було оформлено розлучення Дариги та Рахата, а 2015 року після арешту в Австрії Алієва знайшли повішеним в одиночній камері. У зв’язку з цими подіями після 2007 року Назарбаєва трохи відійшла від публічних заходів, займаючись бізнесом та благодійністю.

Фото: Associated Press

Але 2011 року знову вирішила повернутися до політики та стала депутатом нижньої палати парламенту, а через деякий час – віце-спікером та головою фракції керівної партії "Нур Отан". 2015 року її призначили заступником прем’єр-міністра країни, а 2016 року Назарбаєва стала депутатом верхньої палати (Сенату).

Дарига Назарбаєва відома не лише своєю підприємницькою або політичною діяльністю. Вона є також і професійною співачкою та регулярно з’являється на казахстанських телеканалах і бере участь в концертах. Вона також співала і на сцені Большого театру в Москві. Свого часу покійний російський співак Йосип Кобзон так казав про неї: "Якщо хтось наївно припускає, що я прийшов послухати дочку Назарбаєва, вони помиляються. Я прийшов послухати співачку Даригу Назарбаєву. Вона професійна співачка. Вона не просто там донечка, яка навчилася співати. Вона отримала професійну освіту, вона професійна співачка. Але дуже мало, на мій погляд, працює". За словами самої Назарбаєвої, голос їй ставили професійні педагоги опери в Алматі, а під час навчання в університеті її запрошували до консерваторії, однак батько заборонив туди вступати.

На думку експертів, кандидатура Дариги не надто охоче сприймається в Кремлі, зокрема, саме для цього Назарбаєв возив її до США на зустріч із президентом Дональдом Трампом.

"Якби Кремль підтримував Даригу, то Назарбаєв би не шукав підтримки у Трампа. Однак згадаємо, як широко тиражувався візит глави Казахстану в США і не випадково на ньому була присутня і дочка президента", - зазначав у коментарі "Белсату" політолог Віктор Ковтуновський.

 Про можливість ставки Назарбаєва саме на свою дочку свідчить також і те, що останнім часом ЗМІ активно тиражують її заяви та коментарі стосовно усіх суспільно-політичних подій. Також у рейтингах Даригу називають найвпливовішою жінкою Казахстану.

Повʼязані теми:

Наступна публікація