Найкривавіші теракти 2016 року, які шокували світ своїми наслідками

Найкривавіші теракти 2016 року, які шокували світ своїми наслідками

Фото: ТСН.ua

Тисячі людей стали жертвами атак фанатиків.

2016 рік навряд чи увійде колись в історію, як найспокійніший для людства. Рівень тероризму зростає і ситуація майже вийшла з-під контролю. Протягом усього року терористичні організації не йшли на компроміс і нагадали про себе вже від самого початку 2016. Багато країн об'єднали свої зусилля для боротьби з міжнародним тероризмом, але ефективними ці заходи назвати складно: вибухали бомби, захоплювали заручників, падали літаки, вмирали невинні люди, діти. Також загинули і постраждали від тероризму багато українців.

За даними доповіді Institute for Economics and Peace, в світі кількість загиблих в терористичних актах щороку зростає на 80%. Варто також відзначити, що більше половини загиблих (51%) це - жертви нападів, скоєних екстремістськими організаціями, зокрема "Ісламською державою".

ТСН.ua зібрав найкривавіші і резонансні теракти, які шокували світ своїми наслідками.

СТАМБУЛ (ТУРЕЧЧИНА)

2016 рік почався з теракту в Туреччині в місті Стамбул. 12 січня 2016 року на одній з центральних площ Султанахмет, біля обеліска Феодосія, одного з найпопулярніших туристичних місць міста, прогримів вибух. За офіційними даними, теракт скоїв виходець із Сирії 1988 року народження. Під час атаки в центрі міста він убив 11 людей, ще 15 отримали поранення і були госпіталізовані.

Більшість постраждалих - туристи, в основному з Німеччини і Норвегії.

Пізніше з'ясувалося, що терорист був з "Ісламської держави".

Терактом в Туреччині також і закінчувався 2016 рік. Так, 10 грудня в Стамбулі після футбольного матчу біля стадіону "Бешикташ" сталися два вибухи. У першому випадку підірвався начинений вибухівкою автомобіль, а другий вибух прогримів в парку поруч. За словами міністра внутрішніх справ, вибух в парку скоїв терорист-смертник. Через теракт загинуло 44 осіб.

Фото: Reuters

БУРКІНА-ФАСО (ЗАХІДНА АФРИКА)

Пізно ввечері 15 січня 2016 року у Західній Африці в місті Буркіна-Фасо біля готелю вибухнули два автомобілі, потім група озброєних людей в масках атакувала будівлю. Під час атаки на готель загинули 27 осіб з 18 країн.

Варто відзначити, що загиблі в Буркіна-Фасо українці, 36-річна Яна та 39-річна Вікторія, - володіли рестораном, на який напали терористи.

"За наявною інформацією загиблі громадяни були вихідцями з Харкова. Зараз відомо, що одна громадянка і дитина разом з чоловіком, громадянином іншої держави, тимчасово проживали в Уагадугу. Вони були власниками ресторану, який став об'єктом нападу терористів", - заявив глава департаменту консульської служби МЗС Євген Ігнатовський.

Жертвами теракту в столиці Буркіна-Фасо стали громадяни вісімнадцяти країн світу

Жертвами теракту в столиці Буркіна-Фасо стали громадяни вісімнадцяти країн світу

Глава МЗС Павло Клімкін підтвердив, що серед загиблих четверо українців (троє дорослих і 9-річна дитина).

Вікторія та її матір померли відразу, Яна спочатку була поранена в живіт, потім їй вистрілили в голову. Дитина померла від задухи через дим, який виник в результаті пожежі.

Відповідальність за напад взяли на себе "Аль-Каїда в країнах ісламського Магріба" і її підрозділ "Аль-Мурабітун".

АНКАРА (ТУРЕЧЧИНА) 

17 лютого, в столиці Туреччини - Анкарі - злетів у повітря замінований автомобіль. В результаті теракту загинули 28 людей, ще понад 60 отримали поранення. Українців серед поранених і загиблих немає.

Вибух стався у вечірню годину пік в адміністративному центрі турецької столиці, недалеко від штаб-квартири збройних сил, парламенту і урядових будівель.

У момент, коли на червоний сигнал світлофора зупинився транспорт з військовим персоналом Генерального штабу Туреччини, був здійснений підрив замінованого автомобіля.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що за терактом могли стояти бойовики Курдської робочої партії, яка вважається в Туреччині терористичною організацією, так і "Ісламської держави".

БРЮССЕЛЬ (БЕЛЬГІЯ)

22 березня в Брюсселі відбулася серія терактів. Вибухи прогриміли спочатку в аеропорту бельгійської столиці, пізніше бомби розірвалися на двох станціях метро.

Близько десятої години ранку в залі прильоту аеропорту Брюсселя "Завантем" прогриміли два вибухи, в результаті чого обвалилася підвісна стеля.

Одразу після аеропорту, вибух прогримів в метро на станції "Маальбек", розташованій в європейській частині міста, недалеко від району Шуман.

Брюссель станом на 16.00

У результаті атаки в аеропорту, за офіційною інформацією, загинули 14 осіб і були поранені ще 96. Внаслідок вибуху на станції метро "Маальбек" налічують 20 жертв і 55 поранених, українців серед постраждалих немає.

Вибуховий пристрій в аеропорту привів в дію терорист-смертник. Пізніше "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність.

На місці вибуху було знайдено автомати Калашникова. Також правоохоронці виявили ще три пояси смертників, що не розірвалися. Повідомлялося, що терористи начинили бомби склом і цвяхами для заподіяння більшої кількості смертей.

ОРЛАНДО (США)

Масове вбивство в Орландо (штат Флорида, США) відбулося 12 червня 2016 року. 29-річний Омар Матін відкрив вогонь з вогнепальної зброї в нічному гей-клубі Pulse, а потім захопив заручників. У результаті стрілянини загинуло 50 осіб, ще 53 отримали поранення.

Нападник був ліквідований під час перестрілки зі спецназівцями. Вбивця був озброєний гвинтівкою і пістолетом, при ньому також був підозрілий пристрій. Повідомлялося, що він захопив заручників і забарикадувався в гардеробі.

Пізніше місцева поліція визнала напад на нічний клуб локальним терактом. За даними американських ЗМІ, стрілянина в орландському клубі стала найчисленнішою за кількістю жертв в історії США і другим наймасштабнішим терактом після 11 вересня 2001 року.

Терористична організація "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність на криваву стрілянину.

Люди вшановують пам'ять загиблих у стрілянині в Орландо / Фото: Reuters

СТАМБУЛ (ТУРЕЧЧИНА)

28 червня 2016 року стався теракт в аеропорту імені Ататюрка (Стамбул, Туреччина).

Терористичний акт влаштували смертники, які були озброєні автоматичною зброєю і поясами шахіда.

Два вибухи зі стріляниною сталися в терміналі 2. У цей же час, трохи раніше 22:00 за місцевим часом на парковці аеропорту озброєні терористи відкрили стрілянину по людях.

Хронологія нічних вибухів у турецькому аеропорту "Ататюрк"

Хронологія нічних вибухів у турецькому аеропорту "Ататюрк"

У результаті вибухів загинули 43 людини, ще 147 отримали поранення. Серед загиблих були 23 громадяни Туреччини, 6 громадян Саудівської Аравії, 3 громадянина Йорданії і Палестини, 2 громадяни Іраку, також один громадянин Тунісу, Узбекистану, Китаю, Ірану, і Чилі, громадянство ще двох осіб не було встановлено.

Серед загиблих також була одна українка Лариса Цепакова 1960 року народження. Вона померла від втрати крові. За попередньою інформацією, жінці в ногу потрапив осколок.

Терористична організація "ІД" взяла на себе відповідальність за теракт.

ДАККА (БАНГЛАДЕШ)

У ніч проти 1 липня 2016 року, о 21:20 за місцевим часом, сім бойовиків відкрили вогонь в ресторані Holey Artisan Bakery в районі Гульшан в дипломатичній частині міста Дакка (Бангладеш). Вони також підірвали кілька бомб, взяли кілька десятків людей в заручники і в перестрілці вбили двох поліцейських. За повідомленням очевидців, під час атаки вони кричали: "Аллах Акбар!".

28 осіб було вбито, в тому числі 17 іноземних громадян, два співробітники поліції і 6 бойовиків. За словами начальника поліції Дакки, все семеро нападників були громадянами Бангладеш.

Відповідальність за напад все також взяла на себе "Ісламська держава".

БАГДАД (ІРАК)

3 липня 2016 року в столиці Іраку Багдаді стався подвійний теракт. Перший вибух прогримів в центральному районі Аль-Каррада, недалеко від релігійного центру і магазинів (в шиїтському районі) - там після заходу сонця під час священного для мусульман місяця Рамадан було багатолюдно. Тут загинули 80 осіб, в результаті вибуху вантажівки-рефрижератора.

Фото: Reuters

Незабаром саморобна бомба вибухнула біля ринку Аш-Шааб в північному районі міста.

Всього загинуло 292 людини, більше 200 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Відповідальність за теракт взяло на себе угруповання "Ісламська держава", заявивши, що вибух здійснив смертник.

НІЦЦА (ФРАНЦІЯ)

У Ніцці ввечері 14 липня біля 22:30 за місцевим часом на Англійській набережній, головному бульварі міста, який йде уздовж Середземного моря, 19-тонна вантажівка врізалася в натовп людей, які святкували День взяття Бастилії і спостерігали за салютом. Машина набрала швидкість до 60-70 кілометрів на годину і в'їхала в людей. Пізніше з авто відкрили стрілянину. Зав'язалася перестрілка з поліцією і нападник був убитий.

За офіційними даними, в результаті теракту загинули 86 осіб, понад 300 осіб отримали поранення. За даними МЗС, в результаті теракту загинув український студент Михайло Базелевський, ще двоє людей отримали поранення.

Відзначимо, Михайло Базелевський був студентом університету МакЮена в Канаді. Він разом з 4 іншими студентами і викладачем брав участь у тритижневій освітній програмі підприємництва та інновацій. Всім іншим вдалося вижити.

Пізніше стало відомо, що теракт скоїв Мохамед Лауеж-Булель родом з Тунісу. Він від 2005 року жив в Ніцці, мав у Франції дозвіл на проживання, працював водієм в службі доставки.

Також, його батько Мохамед Мондер Лауеж-Булель розповів французькому агентству Франс-Прес, що його син страждав від депресії і йому виписували від неї ліки: "В період від 2002 до 2004 року у нього були проблеми, які викликали нервові зриви. Він був злий і кричав ... він був готовий зламати все, що бачив перед собою". Він сказав, що вони нічого не чули від нього після того, як він виїхав до Франції. Він також погодився, що мав мало спільного з релігією: "він не молився і не дотримувався посту в Рамадан, пив алкоголь і навіть вживав наркотики".

Як пізніше повідомив його брат Жабер Булель, за кілька днів до трагедії Мохамед переслав близько 100 тис. євро своїй сім'ї в Тунісі, до цього він регулярно пересилав невеликі суми.

У рамках розслідування теракту було затримано п'ять осіб. 21 липня трьом підозрюваним було висунуто звинувачення в співучасті у "вбивстві, скоєному угрупованням, пов'язаним з терористами". Ще двоє звинувачуються в "порушенні закону про зброю в зв'язку з діяльністю терористичної угруповання".

Відповідальність за подію взяла на себе терористична організація "Ісламська держава".

КВЕТТА (ПАКИСТАН)

У пакистанському місті Кветта, розташованому в гірській місцевості, 8 серпня терорист-смертник убив 93 людей, ще понад 130 людей отримали поранення.

Терорист-смертник привів у дію вибуховий пристрій, був націлений на групу адвокатів, які приїхали в лікарню, щоб підтримати сім'ю свого вбитого колеги.

Серед жертв також були і журналісти: оператор Aaj News був убитий під час нападу, його колега з каналу Dawn News отримав серйозні поранення.

Відповідальність за напад взяли різні ісламістські групи, такі як "Джамаат-уль-Ахрар" й "Ісламська держава".

Повʼязані теми:

Наступна публікація