Найманці-привиди. Reuters дізнався історії росіян, які воювали в Україні та загинули в Сирії

Найманці-привиди. Reuters дізнався історії росіян, які воювали в Україні та загинули в Сирії

Могила Колганова / Фото: Reuters

Журналісти повідомили ще принаймні про двох загиблих громадян РФ. 

Агенція Reuters опублікувала розслідування про російських найманців із групи "Вагнера", які воювали на Донбасі, а потім були вбиті під час боїв у Сирії.

За російським законодавством заборонено працювати як приватний військовий підрядник або найманець в іншій країні, проте громадяни РФ беруть участь у боях у країнах колишнього СРСР від самого його розпаду. Минулого року Росія вступила у війну в Сирії і це став її перший конфлікт за межами кордонів колишнього Радянського Союзу від часів Холодної війни.

За даними журналістів, 3 лютого 38-річний росіянин Максим Колганов був убитий в перестрілці з повстанцями в районі Алеппо, коли куля пробила бронежилет і влучила йому в серце.  9 березня під обстріли біля Пальміри потрапив інший громадянин РФ - Сергій Морозов. Він отримав поранення та загинув дорогою до лікарні.

За словами трьох осіб, які знали Морозова і Колганова, обидва з них воювали в Україні в рамках одного і того ж блоку, який в кінцевому підсумку перебрався до Сирії під керівництвом "Вагнера" -  ватажка російських найманців у Сирії.

Російський сайт "Фонтанка" колись публікував фото чоловіка у військовій формі на ім'я Дмитро Уткін, припускаючи, що це "Вагнер". Утім, Reuters не вдалося перевірити зображення або ім'я.

Один із бойовиків, близький до групи "Вагнера", сказав, що багато хто з його поплічників вирушив воювати до Сирії після боїв на Донбасі, бо їм було важко повернутися до мирного життя.

Я зустрічаю їх зараз і бачу, наскільки вони змінилися. Мені просто нема про що говорити із ними. Вони не можуть уявити собі іншого життя, крім війни. Ось чому вони йдуть воювати до Сирії

Неназваний бойовик

Морозов - найманець, який був убитий біля Пальміри, повернувся з України додому на південь Росії і подався до місцевих політиків.

Він працював як помічник місцевого депутата із Самари Михайла Дегтярьова. Дегтярьов повідомив Reuters, що  Морозов був другом і підтвердив, що згодом він загинув у бою під час битви за Пальміру.

"Капа", колишній російський офіцер і найманець, який воював в Україні, на умовах анонімності заявив, що товаришував із Морозовим і Калгановим та знав кількох інших росіян, які воювали на Донбасі, а потім потрапили до сирійської групи "Вагнера".

За словами "Капи", росіяни, які воювали як найманці в Україні, були набрані для наземних бойових дій в Сирії, коли стало зрозуміло, що сирійці не зможуть утримати території  без сторонньої допомоги, незважаючи на підтримку російського повітряного транспорту. Він пояснив, що за своєю природою араби "не воїни",  тому посилити їх вирішили росіянами.

На запитання журналіста Reuters про те, чи координували найманці свої дії із Міністерством оборони РФ, "Капа" відповів: "Звичайно".

За словами двох неназваних людей, які знали різних найманців, вони потрапляють до Сирії на суднах, які прибувають до порту Тартус, що орендується ВМФ Росії, або у військових літаках, які приземляються на російській авіабазі Хмеймім у західній частині Сирії.

Лікар із російського військового госпіталя сказав Reuters, що поранених росіян евакуюють до РФ на борту військових вантажних літаків, а потім везуть до медзакладів.  На умовах анонімності медик розповів, що особисто лікував кількох поранених у Сирії найманців, і про їхню роль у боях було зрозуміло з їхніх розмов.

Його лікарня офіційно мала обслуговувати тільки чинних військовослужбовців, членів їхніх сімей або ветеранів, які довгі роки були в армії. За його словами, його пацієнти були занадто молодими, аби відповідати цим критеріям.

Коли Морозов і Колганов були вбиті, їхні тіла були доправлені до Росії на борту військових літаків і відвезені до морга у Ростові, яким користувалися російські силовики.  Про це сказали родичі загиблих та друг Морозова - "Капа".

Репортер Reuters бачив орден "Мужності", яким посмертно нагородили Колганова. Він був доправлений у будинок його родини в Тольятті людьми у штатському, які не назвалися.  Reuters також бачив фото ордена "Мужності" для Морозова, датоване 7 вересня 2016.

За даними журналістів, Колганов ніколи не говорив своїм родичам, де він воював, але з фото, які він відправляв, можна це зрозуміти. На одній зі світлин, яка тепер висить на стіні у будинку його батьків, найманець стоїть під апельсиновим деревом.

Родина отримала доказ того, що він був в Сирії тільки після його смерті, коли вони побачили його паспорт із сирійською печаткою в ньому.

Могила Колганова / Фото: Reuters

Люди, які  телефоном повідомили родину про його смерть, і люди, які привезли тіло до ростовського морга, не пояснили, де він був убитий або ким він працював. Родині Колганова наказали не спілкуватися із журналістами.

В іншому випадку 55-річна російська жінка сказала, що її чоловік був убитий цього року під час роботи найманцем у Сирії. Вона не хотіла, аби її ім'я або ім'я її чоловіка були опубліковані, бо боялася переслідувань.

Вони тільки сказали мені про це після його смерті. Молодий хлопець... Подзвонив і сказав мені. І він також погрожував мені, так що я б ніколи не сказала нікому про це. Вони страшні люди

Вдова вбитого найманця

Reuters не вдалося визначити, скільки росіян загинуло в Сирії. За словами "Капа", невелика група, який включала Колганова і Морозова,  втратила  чотири найманці з початку російської кампанії в Сирії, включно із командиром групи, який був убитий у тій самій перестрілці, що і Морозов. Десятки найманців отримали поранення.

Reuters також повідомляло, що російський майор Сергій Чупов був убитий в Сирії 8 лютого. Він також належав до групи "Вагнера".

Лікар військового госпіталя, який говорив з журналістами, повідомив, що хірургічне відділення, де він працює, лікувало шість або сім російських найманців із Сирії і вони не були військовослужбовцями.  

Загальна кількість поранених найманців у його лікарні може бути в кілька разів вищою, стверджує доктор. Він також говорить, що знає, принаймні ще дві лікарні в Москві і Санкт-Петербурзі, де лікують найманців.  

Нагадаємо, 10 жовтня, стало відомо, що Росія хоче розмістити в сирійському місті Тартус свою військово-морську базу на постійній основі. Окрім цього, Росія почала перемовини з Єгиптом щодо оренди його військових об'єктів, у тому числі — радянської військово-повітряної бази на північному заході країни —  в місті Сіді-Баррані. За повідомленням анонімного джерела, Росія хоче заволодіти військовою базою в північноафриканському регіоні "задля розв'язання геополітичних завдань в умовах серйозної нестабільності регіону". 

У Сирії заявили, що створення російської військово-морської бази Тартусі на постійній основі нібито посилить боєздатність армії і прискорить перемогу над терористами. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація