Назвали нові ймовірні причини аварії російського "Союзу"

Назвали нові ймовірні причини аварії російського "Союзу"

Фото: Reuters

Причиною події могло стати погане кріплення блоків ракети.

Російська держкомісія розглядає версії технічних відмов, а не свідомого шкідництва в якості основних версій у розслідуванні аварії ракети "Союз-ФГ" на Байконурі 11 жовтня.

Про це повідомило російському "Інтерфаксу" джерело, знайоме з ходом розслідування.

"Серед можливих версій розглядається відмова центрального датчика. Попередньо, один з бічних блоків першого ступеня зіткнувся з центральним блоком через те, що пирозамок не спрацював і не відкрив кришку реактивного сопла бака окислювача, з допомогою якого бічний блок повинен відділитися від центрального блоку. Це могло статися через відсутність команди, бо датчик, що фіксує вихід верхівки бічного блоку, міг бути пошкоджений і не спрацювати", - сказав співрозмовник агентства.

Крім того, за його словами, розглядається версія несправності самого пиропатрона.

"Якщо причина виявиться в датчику, то треба перевірити повний цикл етапів складання ракети на Байконурі. Потенційно при складанні він міг отримати ушкодження і не спрацювати, однак датчик міг вступити в несправному вигляді і від субпідрядника, однак тоді контроль на заводі він би навряд чи пройшов", - сказав джерело.

Раніше повідомлялося, що причиною події могло стати погане кріплення блоків ракети.

"Можливо, через погане кріплення при відділенні блоків другої ступені один з них міг зачепити центральний блок, чим викликав аварію", - сказав співрозмовник агентства. Таким чином, друга ступінь втратила орієнтацію, спрацювало аварійне вимкнення двигунів другого ступеня. Корабель відокремився від неї, розділився на відсіки, потім спрацював аварійний парашут.

Експерти назвали причини невдалого старту ракети "Союз"

Експерти назвали причини невдалого старту ракети "Союз"

Нагадаємо, 11 жовтня в Казахстані після запуску ракети "Союз" з космодрому Байконур сталася "аварія носія". На борт МКС повинні були відправитися американський астронавт Тайлер Хейг і російський космонавт Олексій Овчінін. Все було готове до зльоту, і ракета відірвалася від землі, однак сталася аварійна ситуація – друга ступінь ракети втратила орієнтацію і двигуни вимкнулися. Екіпаж в аварійній капсулі відокремився від корабля і приземлився. Обидва космонавта вижили і не потребували медичної допомоги.

За даними джерел "Інтерфаксу", причиною аварії під час запуску ракети "Союз" з космодрому Байконур могло стати погане кріплення бічних блоків другий ступені ракети-носія.

Роскосмос опублікував відео моменту аварії. На кадрах видно, як ракета-носій набирає висоту і залишає після себе білий слід в небі, проте в якийсь момент відбувається вибух.

Повʼязані теми:

Наступна публікація