"Не стало сюрпризом": Росія значно збільшила кількість фрегатів і новітніх субмарин у Чорному морі - НАТО

"Не стало сюрпризом": Росія значно збільшила кількість фрегатів і новітніх субмарин у Чорному морі - НАТО

ВМС РФ / Фото: Russia Today

У НАТО додали, що країни, які не мають виходу до Чорного моря, не можуть залишатися в ньому більше ніж на 21 добу поспіль.

Росія нарощує свою мілітарну присутність у Чорному морі і збільшила кількість фрегатів і субмарин у регіоні. Це відбувається під час проведення військових навчань "Сі Бриз" 2020, у яких бере участь, зокрема, й Україна. 

Про це заявила командувачка надводних сил у морському командуванні НАТО Жанетт Моран у програмі "Насправді: Світ" на телеканалі "ДОМ". 

"Ми спостерігали збільшення присутності російських кораблів у безпосередній близькості до кораблів що беруть участь у навчанні "Сі Бриз" 2020, яке ми проводимо. Не можна сказати, що це сталося для нас несподіванкою", - сказала Моран. За її словами, РФ пильно стежила за пересуванням кораблів НАТО, не втручаючись, тому хід навчань не був нарушений.

На думку командувачки надводних сил, присутність кораблів Росії, зокрема як і НАТО, є частиною "сучасного контексту, особливо у Чорному морі". "Кожен просто виконував поставлену задачу, відповідно до своєї мети", - зазначила вона. 

"Насамперед слід згадати, що судноплавство в ньому регулюється Конвенцією Монтре, відповідно до якої країни, які не мають виходу до Чорного моря, не можуть залишатися в ньому більше ніж на 21 добу поспіль. Інша особливість - прагнення Росії змінювати нинішня кордони і швидке нарощування своєї мілітарної присутності в регіоні. Останнім часом Російська Федерація значно збільшила кількість своїх фрегатів і новітніх підводних човнів у Чорному морі. Для Альянсу така активність не стала сюрпризом. Як блок НАТО, ми переконані, що важливо посилити також свою присутність у цьому регіоні", - додала Моран. 

Вона також зазначила, що Чорне море є великою цінністю з точки зору міжнародної торгівлі і свободи судноплавства, а також доступу до торговельних маршрутів і берегової інфраструктури. Це залишається насущною потребою країн Причорномор'я. 

Нагадаємо, 20 липня, розпочалися ювілейні - 20-ті - українсько-американські навчання "Сі Бриз". Однак з огляду на пандемію коронавірусу цьогоріч навчання розгортатимуться в акваторії Чорного моря без контакту особового складу. Загалом у навчаннях, окрім України і США, беруть участь військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Франції, Румунії, Іспанії та Туреччини.

Повʼязані теми:

Наступна публікація