"Немає місця на цвинтарях". Українська медсестра розповіла про ситуацію в охопленому коронавірусом Берґамо

"Немає місця на цвинтарях". Українська медсестра розповіла про ситуацію в охопленому коронавірусом Берґамо

Фото: Радіо Свобода

На думку жінки-медика, місцеві жителі несерйозно ставилися до загрози.

Для поховання померлих від коронавірусу в італійському місті Берґамо не вистачає місць на цвинтарі, тіла вивозять до інших міст на військових машинах. Про це в інтерв’ю Радіо "Свобода"  розповіла українка Ярослава Вишневська, яка працює медсестрою в реанімаційному відділенні місцевої лікарні.

36-річна жінка з Ужгороду працювала у лікарні, де приймають інфікованих, доки не заразилася сама. За її словами, критичним днем у Бергамо стало 3 березня, - медики просто не могли впоратися із кількістю хворих, яких привозили.

"Ми не встигали підмикати людей до апаратів, яких уже не вистачало, не знали, що робити з людьми, які задихалися на очах", - розповіла вона.

За словами Ярослави Вишневської, від початку лікарів готували до епідемії, однак не уявляли масштабів ситуації.  

"Ще раніше у відділенні швидкої люди чекали на обстеження, а лікарі виходять до знервованих людей і кажуть: зрозумійте, ми не маємо можливості приймати нових пацієнтів. Потім вже і не було вільних місць для підмикання кисневих апаратів. Клали в ліжко пацієнту балон з киснем, і старших людей лишали у коридорі, вже скільки протягне…. На жаль", - додає вона.

Медсестра каже, що за день в лікарні помирає по 30-40 людей, загалом лікарень у Берґамо чотири.

"Колона військових машин вивозить ховати тіла до інших міст, бо у нас немає місця на цвинтарях і не встигають спалювати", - розповідає вона.

На думку жінки, така критична ситуація склалася зокрема і тому, що люди несерйозно поставилися до неї: "А самі люди, на жаль, спочатку не сприймали це все серйозно, як ось нині і в Україні. Бачу у соціальних мережах народ в Україні ходить на шашлики, автобуси повні, базари людні".

Ярослава Вишневська каже, що сама вже пішла на одужання і від середи планує повернутися на роботу: "Чітко розумію, що знову лізу у пекло. Мене, однак, тягне на роботу, я не можу втікати, як щур із судна".

В Італії лише за минулу добу жертвами хвороби стали 793 людини – найвище число від початку епідемії. Офіційно померлих налічують близько 5 тисяч

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація