Непередбачуваний Трамп: п’ять непростих стосунків президента США

Непередбачуваний Трамп: п’ять непростих стосунків президента США

Фото: Reuters

За свої півтора року при владі Дональд Трамп встиг спровокувати низку локальних та світових скандалів.

Президент США Дональд Трамп лише за півтора роки при владі став одним із найбільш непередбачуваних політиків сьогодення. Зважаючи на те, якою саме країною він керує, це стає неабияким випробуванням для світу, який тим чи іншим чином залежить від певних його рішень. За ці неповних два роки Трамп встиг як покращити, так і зруйнувати стосунки з різними країнами.

ТСН.Тиждень зібрав п’ятірку найцікавіших та непростих стосунків президента США.

Трамп і діти

"Мені байдуже, а вам?".  Ця репліка була написана не на спині підлітка, а на куртці першої леді США Меланії Трамп. Напис побачили, коли вона вилетіла в Техас в центр для дітей нелегальних мігрантів. Американські медіа одразу звинуватили Меланію в байдужості саме до проблем дітей. Скандал навколо куртки за 39 доларів фактично поховав новину про указ її чоловіка – той напередодні вирішив, що Америка більше не розділятиме незаконних мігрантів з їхніми дітьми. До цього в США в затриманих на кордонах незаконних мігрантів забирали їхніх дітей, відправляючи їх в спеціальні центри. Історія з написом отримала миттєве продовження у вигляді флешмобу – дизайнери та художники наперебій почали пропонувати в мережі власні варіанти напису на куртці першої леді. "Мені НЕ байдуже". "Нам всім повинно бути не байдуже" ,- кричать написи на ескізах та вже готових куртках. Сам Трамп у відповідь на скандал вчергове спробував звинуватити в усьому продажні ЗМІ – саме до них, за словами американського лідера, зверталася його дружина. Та здається, біда цієї родини саме в тому, що їм справді нема діла до багатьох речей.

Фото: Reuters

Трамп і Росія

Він збирається втретє зустрітися з Путіним. Вже цього тижня радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон відбуде з візитом до Москви. Останнім часом американський лідер всіляко демонструє світові бажання налагодити зіпсовані відносини з Росією. Найвірогідніше президенти Росії та США зустрінуться в липні, і мова на цій зустрічі обов’язково торкнеться України. За словами політологів, ми можемо стати розмінною картою, яку Трамп радо віддасть в обмін на вирішення інших важливих для нього питань. Його фразу "Крим російський - бо там завжди розмовляли російською" на саміті "Великої сімки" довелося довго пояснювати американському Держдепу, переконуючи світ, що підхід до міжнародного права і територіальної цілісності України США не змінювали.

Трамп і Корея

А потік особистих симпатій Трампа до лідера Північної Кореї ніяк не вщухає. Цього тижня американський президент назвав Кім Чен Ина розумним, жорстким та видатним переговорником. Раніше він говорив про видатний потенціал Північної Кореї та виявив бажання, щоб його слухали так, як корейці слухають президента Кіма.

Трамп і Америка

"Це був чоловік чи жінка? Бо йому стрижка потрібна ще більше, ніж мені". Цю фразу президент США вимовив навздогін протестувальнику, якого охоронці виводили з залу під час мітингу в Міннесоті. Активіст мав зачіску з пучком волосся, а в руках тримав фото, на якому Трамп разом з Джеффрі Епштейном –  сексуальним злочинцем, якому закидали тримання гарему з неповнолітніх. Та цей чоловік із фото один з небагатьох протестувальників на фоні популярності президента США, яка зростає. Популізм, скандальність, неполіткоректність – цей коктейль у виконанні рудого здорованя з неохайною зачіскою до смаку небагатому американському виборцеві, заповітна мрія якого -  показати світові "кузькіну мать". Та відправити лібералів з їх цінностями кудись подалі.

Трамп і світ

Біда в тому, що туди ж, подалі, господар Білого дому здається посилає і увесь Західний світ. Принаймні його концепцію ....  "Америка понад усе. А всі ті примарні тези про Євроатлантичну єдність   занадто дорого коштують " - ось новий підхід Дональда Трампа. Тож він оголосив торгову війну всьому світові. Президент Трамп впевнений, що такі війни легко вигравати. Китай, Росія, Євросоюз, навіть Мексика та Канада – всі ці країни останнім часом почули про власне нахабство та отримали шалене підвищення ввізних мит на певні групи товарів. Втратила і Україна, яка мала американські контракти на поставки металу. Утім, можливо, така рішучість Трампа зможе зупинити згубний для нас "Північний потік-2".

Ясно одне - більш непередбачуваного американського президента світ ще не знав.

Станіслав Ясинський

Популізм, скандальність, неполіткоректність: світ вкотре обговорює поведінку подружжя Трампів

Популізм, скандальність, неполіткоректність: світ вкотре обговорює поведінку подружжя Трампів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація